Salterietin juhlamenussa maistuu syksyn satokausi

Svedjehamnin satamassa sijaitseva Cafe Salteriet on rakennettu vuonna 1920 kyläläisten voimin. 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi voi nauttia Salteriet 100 -juhlamenua, joka tarjoillaan 7. ja 8. elokuuta kello 21 alkaen.

– Juhlamenua myydään iltaisin auringonlaskun aikaan. Pidemmän illallisen aikana voi ruuan lisäksi nautiskella upeista maisemista, merestä ja luonnon äänistä, kertoo Cafe Salterietin ravintolapäällikkö Jessica Lindgren.

Paikallista herkkua

Salterietin juhlamenun on suunnitellut keittiömestari Kimmo Koivisto. Lindgrenin ja Koiviston mukaan menussa näkyvät vahvasti paikallisuus ja syksyn satokausi, jotka sopivat hyvin myös miljööseen.

– Illallisen alkuun tarjoillaan keittiömestarin tervehdys, jota seuraa viisi ruokalajia. Pääruokana on siikaa, jota saadaan tuoreena lähikalastajilta. Jälkiruokaan kuuluu valkosuklaan lisäksi tyrni, joka on myös paikallinen herkku.

Juhlamenun höysteeksi voi nauttia viinipaketin. Illallinen tarjoillaan ainoastaan pöytävarauksella. Ennakkovaraukset voi lähettää osoitteeseen salteriet.info@gmail.com viimeistään viikonloppua edeltävänä tiistaina.

Cafe Salteriet on tällä tietoa avoinna 23. elokuuta asti joka päivä aamukymmenestä iltakymmeneen, syksymmällä viikonloppuisin ja kelin mukaan. Juhlamenun tarjoilupäivinä keittiö on auki kello 20 asti.

Yksi Salterietin suosituimmista annoksista on ahvenburger saaristolaisleivällä.

– Käytämme aina mahdollisimman paljon lähituotettuja raaka-aineita, kuten lihaa Ylistarosta ja kalaa lähivesistä. Asiakkaat arvostavat paikallisuutta ja paikan päällä leivottua, sanoo Koivisto.

Lähimatkailun helmiä

Lindgrenin mukaan kulunut kesä on ollut todella vilkas ja Cafe Salterietissa on käynyt paljon suomalaisia matkailijoita.

– Täällä käydessä voi vierailla yläkerran museossakin, jonne on vapaa pääsy. Nähtävillä on esimerkiksi vanhoja suolatynnyreitä, joissa on aikoinaan suolattu tuhansia kiloja siikaa ja silakkaa.

Svedjehamnissa ollessa voi tutustua myös Bodvattnetin luontopolkuun ja Saltkaretin näkötorniin.

– Näkötornista on ainutlaatuiset maisemat ja sieltä todella näkee, miksi upea alue on maailmaperintökohdetta. Majoitusta Björköbyssä tarjoavat esimerkiksi Merenkurkun Majatalo ja Torpet, vinkkaa Lindgren.

Raija Koivisto