Sähkö- ja kaasuautoja koeajossa torilla

Energinen tapahtumaviikko EnergyWeek täyttää jälleen ensi viikolla Vaasan energia-alan osaajista ja päättäjistä.

Tapahtuman lähtölaukaus on lauantaina 16. maaliskuuta, jolloin torilla järjestetään Ympäristöystävällinen autoilu -tempaus.

Kaikkiaan paikalle on tulossa noin kaksikymmentäviisi sähkö- ja kaasuautoa, joista kymmenkunta on yleisön koeajettavissa.

– Haluamme tarjota mahdollisuuden päästä tutustumaan ympäristöystävällisiin autoihin matalalla kynnyksellä. Kävijöiden on tapahtumassa helppo tutustua ja koeajaa erilaisia autoja sekä kysellä niiden ominaisuuksista, tapahtumaa koordinoiva Merja Pakkanen kertoo.

Päivän aikana voi tutustua myös bensiinikäyttöisen auton muuntamiseen kaasu- tai bioetanolikäyttöiseksi.

– Tarjolla on tietoa lisäksi biojätteen lajittelusta sekä biokaasun tuotannosta ja liikennekäytöstä.

Autoilun edelläkävijät

Viime keväänä lanseerattu tapahtuma pidetään Tulevaisuuden kestävä autoilu Vaasan seudulla -projektin puitteissa, jota koordinoivat Vaasan yliopiston Levón-instituutti sekä teknologiakeskus Merinova.

Projektia rahoittavat Pohjanmaan liiton kautta ohjautuva Euroopan aluekehitysrahasto sekä Vaasan ja Mustasaaren kunnat.

Tavoitteena on luoda keinoja ympäristöystävällisemmän autoilun lisäämiseksi Vaasan seudulla.

– On tärkeää selvittää, mikä yrityksiä, kuntia ja kuluttajia motivoi ympäristöystävällisempien autojen hankintaan ja mikä puolestaan jarruttaa asiaa, hankkeen projektipäällikkönä toimiva Pakkanen toteaa.

Projektissa tarkastellaan laajasti biokaasu-, sähkö- ja bioetanoliautoilua sekä erilaisia autoilun yhteiskäyttökonsepteja.

– Selvitystä on tehty nykytilakartoituksen ja asiantuntijahaastattelujen kautta. Olemme myös haastatelleet sellaisia kuntia ja yrityksiä, jotka ovat edelläkävijöinä jo ottaneet käyttöön ympäristöystävällisemmän autoilun konsepteja.

Omakohtaisia kokemuksia

Vaasan yliopistolla kehittämispäällikkönä työskentelevä Pakkanen hankki kaasuauton vajaa vuosi sitten. Hankinta on hänen mukaansa antanut mukavasti perspektiiviä projektinkin toteuttamiseen.

– On hyvä, että saan omakohtaista kokemusta kaasuautoilusta. Minulla kertyy auton mittariin paljon kilometrejä, kun ajelen ympäri Suomea. Tankkaan aina biokaasua, vaikka se onkin hieman maakaasua kalliimpaa.

Pakkaselle ympäristöystävällisyys on tärkeä asia. Hän ajaa biokaasulla vähintään 90 prosenttia kilometreistään.

– Kaasuautoilu on sujunut hyvin, ja auto on toiminut erinomaisesti. Aivan kaikkialla kaasun tankkausverkostoa ei ole, mutta enimmäkseen se on riittänyt minulle hyvin.

Pakkasen mielestä kaasuautojen hyvä puoli on se, että niissä on aina myös bensatankki.

– Näin esimerkiksi pitkä Lapin reissumme onnistui viime syksynä hienosti, vaikka pohjoisin kaasuntankkausasema onkin Oulussa.

Raija Koivisto