Uutiset

Sadat kodittomat eläimet uusiin koteihin vuosittain

Niina Männistö on hoitanut koiria Kulkurissa jo 16 vuotta, joista 14 vuotta yrittäjänä. Häntä auttaa jaksamaan muun muassa se, kun kaltoin kohdeltu koira oppii luottamaan taas ihmisiin ja sille löytyy uusi koti. Kuvat: Katja Lahti
  • Vaasa

Vuosi vaihtui Koiratarha Kulkurissa rauhallisissa merkeissä. Koronaepidemia ei lisännyt yrittäjä Niina Männistön mukaan viime vuonna kodittomien koirien tai kissojen määrää.

– Pelkään, että tänä vuonna se alkaa näkyä. Ihmiset ottivat viime vuonna paljon pentuja, ne kasvavat ja joidenkin omistajien innostus loppuu kesken, hän maalailee.

– Parilla koiralla meni koti sivu suun, kun muutama kiinnostunut menetti koronan vuoksi työnsä tai joutui lomautetuksi. Ymmärrän, että rahat ovat silloin tiukilla, Männistö lisää.

Vaikka elämä on koirien ja kissojen kanssa jatkunut Kulkurissa lähes entiseen malliin, on korona tuonut rajoitteita myös heidän toimintaansa.

– Ihmiset eivät enää ole voineet tulla koska vain katsomaan eläimiä. Olemme sopineet vierailuaikoja jokaisen kanssa erikseen. Hyvää siinä on se, että ehdimme rauhassa näyttämään eläimiä ja kertomaan niistä.

Eläimet harvoin vaikeita

Noin sata kissaa ja koiraa löytää Kulkurin kautta uuden kodin vuosittain. Viime vuosi ei ollut siinäkään poikkeus.

– Eläimiä on lähtenyt tasaisesti uusiin koteihin. Pentuja tosin on kyselty selkeästi normaalia enemmän.

Männistö arvelee tämän johtuvan siitä, että ihmisillä on ollut enemmän aikaa.

– Ihanaa on se, että viime vuonna kodin löysi aika moni sellainenkin koira, jolle etsittiin kotia kauan, hän iloitsee.

Barney, Tessu ja Muha elivät tarhalla pitkän aikaa. Ihmiset kävivät niitä katsomassa, yhteisiä lenkkejä tehtiin ja kotikäynnillekin lähdettiin, mutta koirat palautuivat aina takaisin tarhalle.

– Joidenkin mielestä ne olivat turhan haastavia. Koirat eivät juuri koskaan ole vaikeita, mutta ne eivät vain sovi kaikkiin koteihin. Näillä kolmella menee nyt superhyvin uusissa kodeissaan, Männistö iloitsee.

Kotihoitopaikkoja kissoille

Tarhalle tuodaan kaikki löytökoirat ja monet löytökissat Vaasasta, Mustasaaresta ja Vöyriltä. Kodittomia kissoja on paljon, suurin osa niistä on kotihoitopaikoissa.

– Niistä on jatkuva pula. Monet kiinniotetuista kissoista on kovin arkoja, ja ne kesyyntyvät huomattavasti nopeammin kotioloissa. Myöskään esimerkiksi erikoisruokavaliolla olevat kissat eivät voi asua muiden joukossa.

Männistö toivoo, että kissojen ystävät miettisivät, voisivatko he antaa kodittomille kissoille kotihoitopaikan.

– Aremmat kissat jäävät kesyjen jalkoihin. Kesyt saavat aina ensimmäisenä kodin. Senkin takia toivon, että mahdollisimman moni kissa pääsisi kotihoitoon.

Uusi tarha työn alla

Koiratarhan muuttopuuhat edistyvät hitaasti, mutta varmasti. Maalahdessa sijaitseva tontti on perattu puista ja maanparannustyöt tehty.

– Koiraparakit ovat siellä remontin alla. Paljon on jo tehty, kuten esimerkiksi ulkovuoraus, mutta lattialämmitys on vielä asentamatta. Kissoille siellä on neljän parakin yhdistelmä eli niille tulee olemaan nykyistä selvästi enemmän tilaa, Männistö kertoo.

Niissäkin riittää hänen mukaansa vielä laitettavaa.

– Karanteenitilojen teko on suurin homma.

Töiden edistymiseen vaikuttavat niin säät kuin työntekijöiden määrä.

– Emme ole palkanneet yhtäkään työntekijää, vaan kaikki työt on tehty talkoovoimin. Täällä tarhalla meillä on odottamassa muuttoa myös kuusi talkooporukan rakentamaa koirankoppia, Männistö kertoo.

– En uskalla sanoa, koska pääsemme muuttamaan. Töitä sen eteen tehdään koko ajan sen mukaan, mitä ehditään, hän lisää.

Katja Lahti

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka