Ruoka-apua viidesti viikossa

Vaasan ruoka-avussa työskentelee arkipäivisin parikymmentä vapaaehtoista, jotka jakavat ruokapusseja viitenä päivänä viikossa. Jakopisteet vaihtelevat päivittäin ja jako tapahtuu joka päivä samaan aikaan kello 14-14.30.

– Autamme heitä, joilla ei ole ruokaan riittävästi rahaa. Apu on suunnattu kaikille vähävaraisille. Ruokakasseja jaetaan kaikille jonottamaan tuleville, kertoo Vaasan ruoka-avun puheenjohtaja John Åsvik.

Vaihteleva sisältö

Åsvik on vuonna 2014 perustetun yhdistyksen yksi perustajajäsen. Tarvetta jaettavalle ruualle riittää, sillä viime viikon aikana ruokapusseja haettiin reilut kolmesataa päivässä. Toisinaan ruokapusseja jaetaan jopa yli viisisataa päivässä.

Ruokajako tapahtuu maanantaisin ja perjantaisin entisellä Steinerkoululla Kauppapuistikolla, tiistaisin Elimförsamligenin tiloissa Palosaarella, keskiviikkoisin Ristikan nuorisotalolla Ristinummella ja torstaisin Sepänkylän seurakuntakeskuksessa.

Jaettavien ruokapussien sisältö vaihtelee päivittäin.

– Meillä on erilaisia pusseja, jotka saattavat sisältää esimerkiksi valmisruoka-annoksia, maitoa, leikkelettä ja pakasteruokia. Toiset taas voivat sisältää esimerkiksi leipää, vihanneksia ja pullaa, Åsvik kertoo.

Yhteistyöllä hyvää

Toiminnan mahdollistaa yhteistyö eri toimijoiden kesken, sillä ruoka saadaan lahjoituksina eri tahoilta. Lisäksi yhdistys tekee yhteistyötä samaa asiaa ajavien järjestöjen kanssa.

– Saamme ruuan kaupoista, ruokateollisuudesta sekä muutamasta ravintolasta. Tällä hetkellä saamme myös käyttää kaupungin tiloja, mistä olemme kiitollisia, Åsvik toteaa.

Ruoka-avun toimintaan otetaan mielellään mukaan myös uusia vapaaehtoisia. Varsinainen työ tehdään entisen Steinerkoulun tiloissa, jossa myös suurin osa vapaaehtoisista työskentelee. Muissa pisteissä tapahtuu ainoastaan ruoanjako.

– Kaikki, jotka haluavat tietää lisää toiminnasta, ovat tervetulleita käymään paikan päällä. Meille voi myös soittaa tai laittaa sähköpostia, Åsvik kannustaa.

Nea Koivisto