Ruoan verkkokauppa on tullut jäädäkseen

Ruoan verkkokaupan suosio on noussut ympäri Suomea. Myös Vaasan Prisma avasi oman ruoan verkkokauppansa huhtikuussa.

– Nykyinen poikkeustilanne vauhditti verkkokaupan käyttöönottoa oikeastaan vain viikolla tai kahdella, sillä päätös sen avaamisesta tehtiin jo viime vuoden puolella, Vaasan Prisman johtaja Markku Aspfors kertoo.

Hektinen alku

Kysyntä verkkokaupan palveluille kasvoi nopeasti koronaviruksen myötä.

– Asiakkailta saatu palaute on ollut pääosin positiivista, mutta kehitysehdotuksiakin on tullut.

Hektinen alku on tuonut paljon uutta opittavaa. Aspforsin mukaan toistakymmentä työntekijää on koulutettu uuteen tehtävään, ja tällä hetkellä 8-10 työntekijää tekevät päivittäin täysiä työpäiviä ruoan keräilijöinä.

– Keräilijän työ on täysin erilaista kuin mihin on totuttu. Aikaisemmin työ oli pääasiassa hyllyjen täyttämistä, nyt kerätessä toimitaan kuten asiakas toimisi. Ruoan keräilyn lisäksi työnkuvaan kuuluu tuotteiden kirjaamista, korvaamista ja rahastamista sekä paljon kommunikointia asiakkaiden kanssa.

Aspfors kertoo keräilijöiksi valikoituneen työntekijöitä, jotka tuntevat jo ennestään hyvin tuotteiden paikat ja kaupan toiminnot. Ruoan verkkokaupan vastuuhenkilöksi nimitetty Jussi Katajamäki tekee myös keräyksiä ja toimii päivittäistavaraosaston myyntipäällikön alaisuudessa.

– Parhaimmillaan verkkokaupan keräilijöille kertyy työpäivän aikana jopa 20 000 askelta, Aspfors ja Katajamäki kertovat.

Ei selvää trendiä

Poikkeustilanteesta huolimatta mitään tiettyä trendiä ei ole havaittavissa ostettavien tuotteiden osalta.

– Samoja tuotteita tilataan, joita asiakas ostaisi myös myymälässä asioidessaan. Vain aamutilausten määrä yllätti alkuun. Käytännössä siis tilauksia varten avataan tietty määrä noutoaikoja, joita säädellään tarpeen mukaan, jotta kaikki tilaukset saadaan tehtyä ajallaan, Aspfors kertoo.

Tilauksen tekeminen on mahdollista enintään seitsemän vuorokauden päähän. Noutotilauksen keräilymaksu on alkaen 4,90 euroa.

Aspforsin mukaan verkkokaupan kautta tehdyt tilaukset ovat usein isoja ja sisältävät useamman päivän tarpeita, joten keräilyssä pyritään varmistamaan hyvät päiväykset.

– Noutokaapeissa on kylmätila, pakastetila ja lämmin paikka. Näin saadaan säilytettyä myös tuotteiden kylmäketjut, Aspfors ja Katajamäki kertovat.

Tulevaisuuden näkymät

Ruoan verkkokaupan tulevaisuuden näkymät ovat hyvät. Vaasan Prisma aloittaa kotiinkuljetuksen yhteistyössä Postin kanssa 4.5. alkaen.

– Aluksi kuljetamme vain lähialueille, mutta mietimme myös alueen laajentamista, kun olemme päässeet vauhtiin, Aspfors kertoo.

Julia Riihiluoma