Uutiset

Riitta Korpelan vuodet Ti-Ti Nallen kanssa

Riitta Korpela ja Ti-Ti Nallet ovat esiintyneet yhdessä jo 30 vuotta. Alun perin Korpela suunnitteli nallen pedagogiseksi työvälineeksi lasten kanssa työskentelyyn.
  • Vaasa

Riitta Korpela tunnetaan Ti-Ti Nallen luojana. Hän ja nallet saapuvat Laihian monitoimitalolle 30-vuotisjuhlakiertueen merkeissä 26.5. kello 15. Kuka on nainen, joka on luonut uransa kasvattamalla lapsia ympäri Suomen musiikin avulla?

Musiikkiesitykset raikuivat Ahonkylän metsissä, kun Korpela yhdessä parhaan ystävänsä kanssa järjesti lapsena konsertteja kaikille kylän lapsille. Hän on syntynyt Ilmajoen Ahonkylässä, pienellä paikkakunnalla Etelä-Pohjanmaan sydämessä.

– Musiikki on aina raikunut kotona. Äiti ja isä molemmat lauloivat kuoroissa aikoinaan. Musiikki on ollut aina punainen lanka.

Nallesta kommunikointiväline

Ura lähti nousukiitoon naiskvartetti Ahonkylän flikkojen myötä, jonka Korpela perusti yhdessä nuoremman sisarensa Marjan kanssa ollessaan lukiossa. He kiersivät ympäri Eurooppaa ja esiintyivät myös Yhdysvalloissa.

– Se oli kivaa aikaa. Sanon nuorille nalle-tanssijoillekin, että hyvästä harrastuksesta saa hyvää vastapainoa opiskeluun.

Korpela on itse opiskellut varhaiskasvatuksen pedagogiikkaa ja vielä lisäksi musiikkia.

Miten ja mistä idea lähteä kehittämään Ti-Ti Nallea syntyi?

– YLE pyysi minua kehittämään lapsille suunnatun musiikkisarjan, ja siitä syntyi Ti-Ti Nalle. Opiskelin vielä Sibelius Akatemiassa niihin aikoihin. Eteeni tuotiin vieraita lapsia, ja koin tarvitsevani kommunikointivälinettä, Korpela muistelee.

Soitin äidilleni ja pyysin häntä tekemään minulle nallen, ja hän virkkasi ensimmäisen Ti-Ti Nallen. Nimi synty kahdesta kahdeksasosa nuotista, musiikkia kun opiskelin, hän jatkaa.

Alkuperäinen nalle tallella

Nalle oli pedagoginen työväline, jolla musiikin opetus helpottui. Lapset pystyivät samaistumaan nalleen.

– Huomasin, että tällaisen kotikutoisen nallen avulla pystyin antamaan lapsille paljon enemmän asioita ja lapset avautuivat vastavuoroisesti minulle nallen kautta.

Alkuperäinen Ti-Ti Nalle on vieläkin tallella, ja on saanut kunniapaikan työhuoneesta. Kyseinen nalle oli mennä hukkaan, kun se varastettiin eräiden pikkujoulujen jälkeen Korpelan tavaroiden joukosta.

– Se oli sellaisessa pienessä kissankopassa. Keikan jälkeen etsin sitä ja huomasin, että koppi oli tyhjä. Muutama radiokanava teki tapahtuneesta juttua, ja lopulta sain sen ruskeaan paperiin käärittynä takaisin. Napit oli tosin hakattu rikki.

Lapset eivät ole muuttuneet

Ti-Ti Nallen 30-vuotisjuhlakiertue on käynnissä. Löytävätkö nykyajan lapset konsertteihin?

– On ollut ilo seurata kuinka Ti-Ti Nallen ovat löytäneet isommatkin lapset. Mitä kauemmaksi mennään Helsingistä, konserteista löytää jopa 12-vuotiaita lapsia kuuntelemassa nallemusiikkia. Lapset ovat edelleen aitoja ja vilpittömiä, Korpela toteaa.

– Lapset eivät ole muuttuneet, mutta totta kai yhteiskunnan ja perheiden kiireet vaikuttaa siihen, että jokainen yleisö on erilainen, hän jatkaa.

Korpela haluaa muistuttaa lapsia ja vanhempia maailman ihmeellisyyksistä ja siitä, että pitää osata myös nauttia elämästä.

– Tällä hetkellä on tärkeää mennä lasten tykö. Se ei riitä, että tekee äänitteitä ja televisio-ohjelmia. Kommunikointi perheiden kanssa on myös todella tärkeää. Aikuiset kertovat, miten Ti-Ti kotona vaikuttaa lapsiin.

Tulevaisuuteen mahtuu muutoksia sekä vanhojen perinteiden uudelleen lanseeraamisia. Korpela näkee tulevaisuuden valoisana.

– Minulla on isoja unelmia. Viime vuonna sitten valmistui sopivasti 30-vuotisjuhlakiertueelle paksu satukirja. Se kertoo, mistä kaikki alkoi.

Tiia Känsäkangas

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka