Ravilaaksoon rakentuu kaupunkitaloja

Vaasan kaupunki järjesti syyskuussa kaikille avoimen ryhmärakennuttamisen infotilaisuuden. Tilaisuudessa käsiteltiin myös Ravilaakson uutta asuinaluetta ja sen tarjoamia ryhmärakennuttamisen mahdollisuuksia.

Ravilaaksoa kaavoitetaan parhaillaan entisen raviradan alueelle, ja tavoitteena on, että asemakaava hyväksytään vielä tämän vuoden aikana. Alueelle syntyy kaikkiaan arviolta 1 600-1 800 asuntoa.

– Ensimmäisten kortteleiden osalta rakentaminen aloitetaan vuonna 2020. Tavoitteena on, että ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan alueelle vuosina 2022-2023, kertoo Vaasan kaupungin tonttipäällikkö Pertti Onkalo.

Viriävä kiinnostus

Ravilaaksoon on kaavoitettu rakennuspaikkoja noin 40:lle townhouse-talolle. Ne muistuttavat rivitaloa, mutta niissä on kaksi tai kolme kerrosta. Vaasan kaupunki haluaa edistää kaupunkitalojen osalta yksityishenkilöiden ryhmärakennuttamista.

– Kiinnostus ryhmärakennuttamiseen on Vaasassa viriämässä, ja tilaisuuden jälkeen on jo tullut yhteydenottoja. Asiasta voi olla minuun tai asuntopäällikkö Jonas Nyléniin yhteydessä, ja me saatamme kiinnostuneet henkilöt yhteen, Onkalo opastaa.

Asukkaat voivat käynnistää rakennushankkeen omatoimisesti tai lähteä mukaan rakennushankkeeseen. Ryhmärakennuttamisessa rakennusliike ei missään vaiheessa omista rakennusta, vaikka se vastaisi kokonaisurakasta ja olisi apuna suunnittelussa.

- Ryhmärakennuttamalla asunnot vastaavat suoraan asukkaiden omia tarpeita ja toiveita. Näin myös asuntojen hinnan ja laadun suhde muodostuu hyväksi.

Vilkasta naapuriapua

Vaasan kaupungin järjestämässä tilaisuudessa oli puhumassa myös Ryhmärakennuttajat ry:n puheenjohtaja Salla Korpela. Hän on itse ollut mukana ryhmärakennuttamisessa Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevassa Malta-talossa.

– Talossamme on 61 asuntoa ja naapuriapu on erittäin vilkasta. Asuntojen lisäksi talossa on suuret yhteisölliset tilat. Asukkaille on tarjolla esimerkiksi kattoterassi, saunatilat ja suuri yhteiskeittiö.

Korpela johti asuintalonsa ryhmärakennuttamishankkeen ja vetää edelleen vastaavia hankkeita. Hän on myös tietokirjailija ja on kirjoittanut muun muassa ryhmärakennuttajan oppaan.

– Kirja on käytännönläheinen opas, joka antaa perustietoja ja yksityiskohtaisia neuvoja ryhmärakennuttamisesta kiinnostuneille. Tietoa voi hakea myös muualta maailmasta, esimerkiksi Tanskassa on satoja esimerkkikohteita, Korpela vinkkaa.

Raija Koivisto