Uutiset

Rautatieaseman pyöräparkki on kuin pyörien hautausmaa

Vaasan rautatieaseman edustalla lojuu noin 200 pyörää. Kuva: Emilia Kovanen
  • Vaasa

Koronavirus on hiljentänyt Vaasan katukuvan, eikä vilkkaalla Vaasan rautatieasemalla ole normaaliin tapaan liikettä. Asemarakennuksen edustalle pyöräparkkiin parkkeeratut pyörät eivät kuitenkaan ole kadonneet ihmisten mukana.

Pyörien erikoinen tilanne on hämmentänyt monia vaasalaisia jo vuosia. Niitä on paikan päällä parisen sataa. Pyörät näyttävät pitkälti päällisin puolin vanhoilta ja rikkinäisiltä, osassa renkaiden kumit ovat puhjenneet, lukot on rikottu tai penkki revitty irti.

Muutamasta pyörästä on rikottu lukko ja pyöriä lojuu isoissa kasoissa toistensa päälle kaatuneina. Suurin osa pyöristä näyttää olleen parkissa jo tovin, mutta toiset näyttävät uusilta ja käyttökelpoisilta.

Varastettuja ja hylättyjä?

Tilanne pyörien suhteen on hankala. Vaasan kaupunki omistaa rautatieaseman tontin, mutta kiinteistösijoitusyhtiö Airaksinen omistaa vuonna 1882 rakennetun asemarakennuksen.

Pyörät taas kuuluvat todennäköisesti asemalla asioineille yksityishenkilöille. Heistä osa voi käyttää säännöllisesti pyöräparkkia, jotkut taas ovat saattaneet hylätä pyöränsä parkkiin. Osa pyöristä voi olla myös varastettuja.

Varastettuja ja hylättyjä pyöriä on mahdoton erottaa edelleen käytössä olevista pyöristä, jotka tarkoituksella ja väliaikaisesti on parkkeerattu asemalle, esimerkiksi matkan ajaksi.

Airaksisen toimitusjohtaja Petri Sandkvist tietää pyörien olevan ongelma.

– Voihan se olla, että esimerkiksi jotkut opiskelijat ovat jättäneet pyöränsä asemalle vaikka kesän ajaksi, kun palaavat kotiseudulleen, Sandkvist pohtii.

Skenaarioita pyöristä on monia. Hänen mielestään tilanne on vaikea sen suhteen, kenen vastuulla on arvioida kaupungin tontilla olevien yksityishenkilöiden pyörien tilannetta ja tarvetta toimille. Hänen mukaansa Vaasan kaupunki vastaa asiasta ja sen vuoksi uskoo, että se olisi jo miettinyt pyörien tilannetta.

Rikkinäinen, mutta ei hylätty

Vaasan kaupungin kuntatekniikan kunnossapitoyksikön huoltopäällikkö Timo Rajala kertoo tehneensä viikonlopun aikana paikan päällä oman arvionsa pyöristä.

– Kansalaisetkin tekevät pyöräparkin pyöristä varmasti saman havainnon kuin minä, että joukossa on selkeästi myös huonokuntoisia pyöriä, Rajala kertoo.

Hänen mukaansa Vaasan kaupunki ei vastaa yksityishenkilöiden pyöristä, jotka on jätetty rakennuksen omalle pyöräparkille. Jos pyörä sen sijaan tukkisi esimerkiksi pelastustien tai olisi tontilla muuten epäsopivalla paikalla, se tietysti kaupungin toimesta siirrettäisiin.

– Toisen omaisuutta on arkaa lähteä pyöräparkista siirtämään, sillä rikkinäisestäkään pyörästä ei voi tietää onko se hylätty, Rajala sanoo.

Hän kehottaakin ihmisiä pitämään itse hyvää huolta omista pyöristään.

Pyörät kuuluvat asemille

Matkakeskuksen edessä olevalla taksitolpalla on metallinen kaide, mihin on Rajalan mukaan aikaisemmin jätetty paljon pyöriä lukolla kaiteeseen kiinni. Kyseessä ei ole pyöräparkki, joten kaiteen eteen laitettiin kieltomerkki kieltämään pyörien parkkeeraus.

– Siinä pyörät olivat huonolla paikalla ja usein tiellä, eli kunhan pyörät eivät ole tiellä tai haittaa liikennettä, en näe niissä ongelmaa. Mielestäni pyörät kuuluvat yleisesti rautatieasemien katukuvaan, Rajala sanoo.

Emilia Kovanen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka