Raunioden korjaamiseen tarvitaan lisää rahaa

Rakennuskonservaattori Riina Kangasluoma nostaa maasta tiilenpalasen, ja katselee raunioiden rapautunutta muuria. Hän on aloittanut kahden kollegansa kanssa Pyhän Marian kirkon raunioiden kunnostustyöt Vanhassa Vaasassa.

- Olin täällä jo viime kesänä tekemässä niin sanottuja hätäkorjauksia. Toissa viikolla tulimme takaisin, ja töitä on tehty kelillä kuin kelillä. Mahdotonta sanoa, kuinka kauan tämän korjaamisessa menee, mutta ei tämä tänä kesänä valmiiksi tule, Kangasluoma toteaa.

Raunioiden ympärille on pystytetty suoja-aidat. Seinäjokinen Kangasluoma kertoo huomanneensa, että vaasalaiset rakastavat raunioitaan.

– Aidat pitävät nyt ihmiset loitolla. Monesti olen kuullut jonkun harmittelevan, kun ei pääse alueelle kiertelemään. Alueella liikkuminen on nyt vaarallista, sillä rauniot ovat huonossa kunnossa, tiilen- ja kivenpalasia tippuu ympäriinsä, Kangasluoma kertoo.

- Aidat hillitsevät myös ilkivallantekijöitä, hän lisää.

Kiipeily kielletty

Kunnostustyöt on aloitettu muurien alaosista, joihin on ajansaatossa muokkautunut koloja tiilien ja kivien tippuessa pois. Kolot ovat houkutelleet lapsia ja nuoria testailemaan kiipeilytaitojaan, kieltokylteistä huolimatta.

– Raunioilla kiipeily on kielletty, sillä se on aina turvallisuusriski. Viime kesänä aloitimme kolojen tilkitsemisen, nyt jatkamme siitä mihin jäimme.

Suurimmaksi haasteeksi Kangasluoma nimeää työn määrän.

– Tällä tahdilla rauniot rapistuu samaan tahtiin, kun ehdimme sitä korjaamaan. Korjaustöihin pitäisi saada joka vuosi riittävästi rahaa, jotta rauniot saataisiin jossain vaiheessa niin hyvään kuntoon, että alueen ylläpito onnistuisi jatkossa pienemmällä työllä.

Muurit täynnä historiaa

Raunioita on palkattu korjaamaan tamperelainen Kivityö Kaseva. Kangasluoman mielestä Vaasan kirkkorauniot on upea kohde, josta kannattaa pitää huolta.

– Seinät henkivät historiaa. Näkyvissä on korjaustöitä useilta eri aikakausilta. Osa töistä on tehty hyvin, ja ne toimivat edelleen, Kangasluoma kiittelee.

– Jossain vaiheessa on käytetty liian kovaa laastia. Tiilet vain tippuvat välistä ja kova laasti pysyy paikoillaan. Laastin ja tiilen olisi tarkoitus kulua suurin piirtein samanaikaisesti, hän jatkaa.

Nyt konservaattorit tilkitsevät kiven- ja tiilenpalasia muuriin kalkkilaastilla. Kesän aikana myös raunioiden kate tutkitaan, ja Kangasluoma toivoo niiden korjaukseen löytyvän rahaa.

– Muurien päälle valetussa betonissa on halkeamia. Niistä vesi pääsee tekemään tuhojaan seinärakenteisiin. Olisi tärkeää, että kate kunnostettaisiin.

Katja Lahti