Ramppi virittää katsojille Ansan

Vaasan Ylioppilasteatteri Rampin syksy alkaa jännittävästi. Dekkarinäytelmä Ansa saa ensi-iltansa syyskuun lopussa.

Ansan ohjaaja Jarno Muro luonnehtii pari tuntista näytelmää viihdyttäväksi ja kutkuttavaksi paketiksi.

Muro kertoo nähneensä näytelmän ensi kertaa kymmenisen vuotta sitten ja pitäneensä siitä suuresti.

– Loppuratkaisu on sellainen, jota ei kyllä millään voisi katsoja keksiä, hän vihjaa.

Jännitystä Ramppiin. Muron mukaan herkullisten henkilöhahmojen toiminta ja luonteenpiirteet tuovat jännitysnäytelmään myös komediallisia sävyjä. Hän toteaa jännitysnäytelmän sopivan hyvin Rampin teatteritilaan.

– Kun tila ei ole suuren suuri, tunnelma on sopivan tiheä.

Dramatisointi perustuu Robert Thomasin Yksinäisen miehen ansa -käsikirjoitukseen. Päähenkilö on vasta-avioitunut Daniel Corban, jonka lemmenloma Ranskan Alpeilla saa oudon käänteen, kun tuore vaimo Elisabeth katoaa mystisesti.

Danielin piina ei hellitä silloinkaan, kun muuan kirkkoherra palauttaa nuorikon aviomiehensä luokse, tämä ei näet tunnista naista omaksi vaimokseen. Daniel epäilee salaliittoa. Pakkaa hämmentää entisestään Elisabethille piakkoin tulossa oleva perintö.

Danielia esittää Ari Kupari ja muissa rooleissa nähdään Laura-Maria Markus, Riikka Paakkunainen, Joni Valli, Tiina Västi ja Ami Kuula.

Ensi kertaa ohjaajana. Lohjalta lähtöisin olevalla Jarno Murolla on kahdenkymmenen vuoden kokemus teatterista, mutta ohjaajana hän on ensikertalainen.

– Tuli tunne, että nyt uskallan. Toivon, että voin hyödyntää näyttämökokemustani ohjaajana, hän sanoo.

Muro on esiintynyt niin lastennäytelmissä, musikaaleissa kuin draamoissakin. Vaasassa hän on asunut nelisen vuotta. Täällä hän on toiminut Kaupunginteatterissa näyttämöavustajana ja tanssijana. Ramppiin Muro tuli viime keväänä esitetyn Rocky Horror Shown myötä.

Marraskuussa Juoppohullu avaa päiväkirjansa. Rampin syksyn toinen ensi-ilta on Juha Vuorisen romaanin pohjalta sovitettu Juoppohullun päiväkirja. Alkoholisti Juha Bergin huuruisen elämän euforisia nousuja ja kestämättömiä laskuja päästään seuraamaan marraskuun puolivälissä.

Syksyllä ylioppilasteatteri hakee myös uusia tekijöitä riveihinsä, niin näyttämölle kuin lavan taaksekin.

Pääsykokeet pidetään syyskuun puolivälin paikkeilla.

Anna-Leena Ekroos