Ramppi valmistautuu ensi-iltaan

Tulevana viikonloppuna Rampin kesäteatterissa on ensi-ilta, jossa lauletaan ja tanssitaan 1960-luvulle sijoittuvan klassikkomusikaali Hairsprayn tahtiin.

Hairspray perustuu tunnetun elokuvaohjaaja John Watersin vuonna 1988 valmistuneeseen elokuvaan. Teos ei alun perin säväyttänyt maailmalla, mutta nousi yllättäen kulttimaineeseen kotivideojulkaisuiden myötä.

Vuonna 2002 Hairspray muokattiin Broadway-musikaaliksi. Romanttinen musikaali käsittelee muun muassa omien unelmien tavoittelemista, rasisminvastaisuutta ja yhteiskunnan eriarvoisuutta.

– On mahtavaa päästä ohjaamaan musikaali, joka on itselle erittäin tuttu. Musikaalissa on hauskasti ja piirroshahmomaisesti liioiteltuja henkilöitä ja se on tosi vauhdikas, kuvailee musikaalin ohjaaja Carita Drew.

Jännitystä ja stressiä

Drew’n mukaan näyttelijöistä on muodostunut todella tiivis porukka. Hän kertoo, että näyttelijöissä on näkynyt jo terveitä jännittämisen merkkejä, eikä stressiltäkään ole harjoituksissa vältytty.

– Meille tuli aivan uusi näyttelijä kaksi viikkoa sitten, joten tässä on ollut jännät paikat. Yksi näyttelijämme sairastui, joten pelasimme varman päälle ja otimme mukaan uuden näyttelijän. Onneksi sairastunut pääsi takaisin ja roolitus jaettiin heidän kesken, Drew kertoo.

Musikaalissa Ida Ylimäenpää näyttelee päähenkilö Tracya, joka on ylipainoinen ja yltiöpositiivinen lukiolaistyttö. Hän haaveilee pääsevänsä esiintymään tunnetun televisiojuontajan Corny Collinsin (Juuso Suihkonen) tanssiohjelmaan, mutta siihen ovat tervetulleita vain kauniit, komeat tai hoikat teinit.

Kuin ihmeen kaupalla Collins valitsee Tracyn mukaan ohjelmaan. Esteenä on vain Jessika Pohjosen näyttelemä häikäilemätön tuottaja Velma Von Tussle, joka ryhtyy sabotoimaan Tracyn TV-uraa.

– Tämä on ensimmäinen esiintymiseni Rampin kanssa ja myös ensimmäinen isompi tuotanto. Uskon, että esitys on onnistunut silloin, kun ihmiset lähtevät hymyillen kotiin esityksemme jälkeen, Pohjonen sanoo.

Pohjosella oli aluksi vaikeuksia samaistua roolihahmoonsa, mutta hän kertoo jo päässeensä sen sisään.

– Hahmoni on tarinan paha henkilö, joka on rasistinen ja epäsuvaitsevainen, enkä itse ole yhtään sellainen. Aluksi lähestulkoon pyytelin anteeksi hahmoni tekoja näytelmässä, mutta päätin ottaa roolihahmon vain hahmona, enkä liian tosissani, Pohjonen kertoo.

Hauska näytellä

Musikaalissa nähdään lavalla myös muun muassa Pyry Keto, Jeremie Kashamura, Emmi Haapaniemi, Antti Uitto ja Veera Mäkelä. Musikaalin tuottaa Eemu Laurila.

– Musikaali on hauska ja show-painotteinen, vaikka ollaankin vakavan asian ympärillä. En itsekään koe samaistuvani paljon näyttelemääni 1960-luvun kotirouvaan, mutta hänestäkin on löytynyt sydämellinen puoli. Pääasia on, että hahmoa on ollut hauska näytellä, sanoo Rampilla jo vuonna 2015 näytellyt Keto.

Hairspray-musikaalin ensi-ilta on 5. heinäkuuta. Näytökset esitetään tuttuun tapaan Vaskiluodossa Scandic Waskian takana ulkoilmanäyttämöllä.

– Minulla on ollut tapana yleensä aina ennen ensi-iltaa koota kaikki näyttelijät ja työryhmä yhteen. Jokainen sanoo jokaisesta jotain hyvää ja positiivista, jotta lavalle saadaan hyvä fiilis, Drew kertoo.

Hän odottaa tulevalta ensi-illalta sulavuutta.

– Toivon myös, että näyttelijöiden hyväntuulisuus tarttuisi myös yleisöön, hän lisää.

Emilia Kovanen