Ramppi sukeltaa Hairsprayn maailmaan

Hyvä näyttelijä on energinen, tunteita herättävä ja hänellä on luontainen tarve eläytyä rooliin.

Näillä sanoin hyvän näyttelijän erityistuntomerkkejä kuvailee Carita Drew, joka etsii Vaasan ylioppilasteatteri Rampin kesäteatteriin uusia tähtinäyttelijöitä.

Tulevana kesänä Rampin näyttämöllä lauletaan 1960-luvulle sijoittuvan klassikkomusikaali Hairsprayn tahtiin.

– On mahtavaa päästä ohjaamaan musikaali, joka on erittäin tuttu itselle. Musikaalissa on paljon hauskasti ja piirroshahmomaisesti liioiteltuja henkilöitä ja se on tosi vauhdikas, joten pitää yrittää pysyä mukana, Drew sanoo.

Yhdysvaltalaisen John Watersin ohjaama musikaali juurtaa juurensa vuoteen 1988, jolloin romanttinen ja nopeatempoinen musikaali ei vielä säväyttänyt maailmaa. Vasta vuonna 2002 elokuva muokattiin Broadway-musikaaliksi ja se saavutti suuren suosion. Uusi filmatisointi ja uudet näyttelijät kasvattivat musikaalin suosiota entisestään vuonna 2007.

Uudemmassa versiossa esiintyivät esimerkiksi Zac Efron, John Travolta, ja Michelle Pfeiffer.

– Musikaali on läpilaulettu, ja siellä on vain muutama hitaampi lauluosuus, Drew lisää.

Etsinnässä etnisiä näyttelijöitä

Ramppi isännöi Taikonilla kaikille halukkaille avoimet pääsykokeet 1.3. klo 17-20.00. Musikaaliin etsitään 20 näyttelijää, joista puolet on suurempia rooleja ja puolet kuoroa sekä tanssiryhmää.

Kulisseista puuttuu vielä myös esimerkiksi lavastaja, lavan rakentajia, maskeeraaja, tarpeistonhoitaja ja puvustaja, joiden paikkaa voi myös hakea pääsykokeissa. Pääsykokeet on tarkoitettu kaikille 15-vuotiaista lähtien.

– Lisäksi etsimme paljon etnisen taustan omaavia näyttelijöitä. Vaikka Hairspray on musikaalikomedia, se käsittelee paljon tärkeitä yhteiskunnallisia aiheita, kuten rotusyrjintää ja ulkonäköpaineita, Drew kertoo.

Asenne ratkaisee

Aiempaa kokemusta näyttelemisestä ei hakijoilta edellytetä, mutta joko laulun, tanssin tai näyttelemisen osaaminen katsotaan eduksi. Hakijoiden tulee valmistella pääsykokeisiin minuutin mittainen laulu ilman säestystä.

Drewin mukaan kaikkea ei tarvitse kuitenkaan osata etukäteen, kunhan asenne on oikea.

– Hyvällä näyttelijällä on tarve heittäytyä. Hän on empaattinen ja kokee myötätuntoa omaa rooliaan ja työryhmää kohtaan. Jokaisessa hahmossa, myös pahiksessa, on jotain hyvää ja oma rooli pitää osata sisäistää, Drew toteaa.

– Tietysti pitää olla myös yhteistyökykyinen ja osata olla kontaktissa vastanäyttelijän kanssa, mutta myös vastavuoroisesti pitää osata kontrolloida omat tunteensa lavalla, hän lisää.

Hakijan ei pidä ilmoittaa itseään erikseen pääsykokeisiin, mutta hänen täytyy varautua olemaan paikalla koko pääsykoeajan.

Jos hakija ei pääse pääsykoepäivänä paikanpäälle, hän voi lähettää itsestään esittelyvideon sähköpostiosoitteeseen carita.drew@outlook.com. Tarkemmat ohjeet esittelyvideosta ja pääsykokeista löytyy Rampin nettisivuilta.

Emilia Kovanen