Rampin Toxic Avenger -musikaali saa Pohjoismaiden ensi-iltansa Vaasassa

Vaasan ylioppilasteatteri Ramppi tekee lauantaina suomalaista teatterihistoriaa, kun ensi-iltaan tulee samannimiseen kulttielokuvaan perustuva rockmusikaali Toxic Avenger.

Musikaali esitetään ensimmäistä kertaa Suomessa, eikä sitä ole nähty aiemmin näyttämöllä muuallakaan Pohjoismaissa.

Luvassa on menevää musiikkia, mutta myös balladeja, sillä musikaalin on säveltänyt Bon Jovi -yhtyeen perustajajäsen, lauluntekijä ja kosketinsoittaja David Bryan.

Musikaalin ohjaa Pyry Keto, joka myös käänsi teoksen itse suomeksi.

Vitsit hankalia

Keto näki Toxic Avengerin musikaaleihin erikoistuneessa suoratoistopalvelussa, ihastui, kysyi esitysoikeuksia agentuurilta Lontoosta ja sai ne.

Vaasan yliopistossa englannin kielestä kanditutkinnon tehnyt Keto käänsi musikaalin itse.

– Laulujen kääntäminen oli erityisen hankalaa, koska niissä oli paljon vitsejä, jotka eivät toimi suomeksi. Musikaalissa on myös paljon viittauksia amerikkalaiseen kulttuuriin. Kääntäessä piti miettiä, mitä suomalainen näistä viittauksista ymmärtää.

Tarina kertoo kiusatusta nörtistä, Melvinistä, joka putoaa myrkyllistä jätettä sisältävään ämpäriin ja muuttuu sen vaikutuksesta supervahvaksi vihreäksi mutantiksi, Toksiseksi mieheksi.

Hän rakastuu sokeaan kirjastotyöntekijään, Sarahiin. Samaan aikaan kaupungin korruptoitunut pormestari haluaa Melvinin hengiltä, sillä tämä on saanut tietää liikaa pormestarin salaisista operaatioista.

Farssi, mutta musikaali

Kedon aiempia ohjauksia Rampissa ovat muun muassa viime kesän kesäteatteriesitys Risto Räppääjä ja villi kone sekä muutama vuosi sitten Fanny-talossa nähty kulttimusikaali Rocky Horror Show.

Toxic Avenger on vähän kuin hulvaton farssi, siinä tullaan ja mennään, ja näyttelijät vaihtavat lennossa eri hahmoihin, kuvailee Keto.

Hänen mukaansa musikaalin huumori on räävitöntä, jopa groteskia. Näyttämöllä kiroillaan paljon, ja paljasta pintaakin näkyy.

Muistuttaako tämä teos siis Rocky Horror Show’ta, jota voisi kuvailla pitkälti samoin sanoin?

Toxic Avenger on juonellisesti paljon rikkaampi. Tässä on teemoina muun muassa ihmisen sisäinen kauneus, politiikan korruptio ja ilmastonmuutos, Keto luettelee.

Kahden ensi-illan viikko

Keto on muuttanut kotikaupungistaan Vaasasta Tampereelle jatkamaan opintoja.

Parhaillaan hän on kesätöissä Pyynikin kesäteatterissa, jossa on myös ensi-ilta tällä viikolla.

Näin kiireinen viikko ei ollut suunnitelmissa, mutta koronarajoitukset sotkivat sekä Pyynikin että Toxic Avengerin aikatauluja. Musikaali piti tuoda ensi-iltaan jo viime vuoden huhtikuussa.

Koko Rampin työryhmä eli näyttelijät, musikaalin orkesteri ja muut esitykseen osallistuvat ovat joutuneet odottamaan ensi-iltaa pitkään. Tekijöille on tärkeää, että musikaali saadaan vihdoin tehtyä.

Toxic Avengeristä järjestetään vain viisi esitystä Ritzissä Kirkkopuistikolla. Niistä neljä on tulevana viikonloppuna.

Joka näytökseen otetaan vain 80 katsojaa.

Anne Laurila