Rampin kesäteatterissa rummutetaan Risto Räppääjän tahtiin

Tänä kesänä Rampin kesäteatterissa on nähty Sinikka ja Tiina Nopolan luoma punatukkainen ja rumpuja rakastava Risto Räppääjä. Näytelmäksi valikoitui kirjasarjasta Risto Räppääjä ja Villi kone, joka on julkaistu vuonna 2006.

– Meillä oli erilaisia näytelmävaihtoehtoja, joita kävimme läpi. Risto Räppääjä on tuttu erityisesti nykyajan lapsille. Se on modernimpaa ja toimii monella tapaa, näytelmän ohjaaja Pyry Keto kertoo.

Risto Räppääjä ja Villi kone käsittelee 2000-luvun digitalisoitumista eli aikaa, jolloin kaikilla alkoi olla omat tietokoneet.

– Ajattelimme, että tietokone on jo tuttu juttu nykypäivänä. Vaihdoimme sen puhelimeen, mikä toimii mielestämme hyvin, Keto lisää.

Kekseliästä ja kokeilevaa

Vaasan ylioppilasteatteri Ramppi on perustettu vuonna 1991. Se on Suomen ainoa virallisesti kaksikielinen ylioppilasteatteri. Tänä vuonna Ramppi viettää 15-vuotisjuhlavuottaan kesäteatterien järjestäjänä.

Rampin tavoitteena on tuoda Vaasaan kekseliästä ja kokeilevaa teatteria perinteistä linjaa kunnioittaen. Teatteri pyrkii käyttämään mahdollisimman paljon omia tekstejä ja ohjaajia.

Tuottaja Eemu Laurilan mielestä Risto Räppääjän hahmot ovat nykyaikaisissa vaiheissa ja niillä on tiettyjä standardeja.

– Monen mielikuva Risto Räppääjästä on punatukkainen poika vihreässä hupparissa, joka tykkää rummuttaa ja räpätä. Risto elää niin sanotusti meidän nykyaikaamme, joten tarinoista on moneksi, Laurila sanoo.

Laurilan mukaan esityksessä oli alun perin tarkoituksena ottaa enemmän kontaktia yleisöön. Myös pääsykokeet ja harjoitukset sujuivat erityisjärjestelyin tänä keväänä.

– Meillä oli pääsykokeet pari päivää koronarajoitusten jälkeen, kun poikkeusolot astuivat voimaan. Saimme parisenkymmentä videoilmoittautumista ja lähdimme valitsemaan näyttelijöitä, Keto kertoo.

Kaikkien aikojen ennätys

Onni onnettomuudessa oli, että näytelmä päätettiin jo aiemmin esittää pienellä näyttelijäkaartilla. Kesäteatterilla oli kaikesta huolimatta viime keskiviikkona kaikkien aikojen näytöskohtainen katsojaennätys.

– Saimme pidettyä harjoitukset pieninä sen ansiosta, että näyttelijöitä oli niin vähän. Nyt esitysten aikaan meillä on käytännön järjestelyt kunnossa. Esitysten aikana pystyy aina siirtämään tuoleja, jos haluaa enemmän omaa tilaa, Laurila sanoo.

Hän painottaa, että korona on otettu kesäteatterissa huomioon. Viimeinen Risto Räppääjän näytös esitetään 9. elokuuta. Kesäteatteri toimii Vaskiluodossa sijaitsevan hotelli Waskian takapihalla.

Emilia Kovanen