Rampin kesässä soi Hairspray-musikaali

Rampin kesäteatterin näyttämöllä lauletaan ja tanssitaan 1960-luvulle sijoittuvan klassikkomusikaali Hairsprayn tahdissa.

– On mahtavaa päästä ohjaamaan musikaali, joka on erittäin tuttu itselle. Musikaalissa on paljon hauskasti ja piirroshahmomaisesti liioiteltuja henkilöitä. Esitys on tosi vauhdikas, joten pitää yrittää pysyä mukana, Musikaalin ohjaaja Carita Drew kommentoi.

Unelmien tavoittelua

Musikaalin päähenkilönä esiintyy Ida Yli-Mäenpää. Musikaalin tuottaa Eemu Laurila.

– Minulla on aikaisempaa kokemusta vain yläkoulun näytelmistä, joten niitä ei voi mitenkään verrata tällaiseen. Tällä hetkellä on luottavainen olo ja uskon, että tästä tulee tosi hyvä, Yli-Mäenpää sanoo.

Hairspray on romanttinen ja vauhdikas musikaali, joka käsittelee muun muassa omien unelmien tavoittelemista, rasisminvastaisuutta ja yhteiskunnan eriarvoisuutta.

– Se käsittelee vakavia aiheita, kuten rotuerottelua ja tasa-arvoa sekä yleisesti rasismia komedian kautta. Lisäksi siinä on romantiikkaa ja draamaa, eli kyseessä on todella monipuolinen musikaali, Yli-Mäenpää kertoo.

– Musikaalissa on tärkeä ja ajankohtainen sanoma, joka ei tule saarnan muodossa, lavalla nähtävä Jeremie Kashamura lisää.

Kauniit, komeat ja hoikat

Yli-Mäenpää näyttelee päähenkilö Tracya, joka on ylipainoinen ja yltiöpositiivinen lukiolaistyttö. Hän haaveilee pääsevänsä esiintymään tunnetun televisiojuontajan Corny Collinsin tanssiohjelmaan, mutta ohjelmaan ovat tervetulleita vain kauniit, komeat ja hoikat teinit.

Kuin ihmeen kaupalla Corny Collins valitsee Tracyn mukaan ohjelmaan. Esteenä on vain Velma Von Tussle, joka tunnetaan häikäilemättömänä tuottajana. Hän sabotoi Tracyn TV-uraa.

– Tracy haluaisi vain hyvää kaikille. Hän vastustaa rotuerottelua sekä erilaisuuden syrjintää. Hän on hyväntahtoinen ja optimistinen, mutta myös vähän höpsö, Yli-Mäenpää lisää.

Hairspray perustuu legendaarisen elokuvaohjaaja John Watersin vuonna 1988 valmistuneeseen elokuvaan. Filmi nousi kulttimaineeseen kotivideojulkaisuiden myötä, ja lopulta vuonna 2002 muokattiin Broadway musikaaliksi.

Uusi filmatisointi ja uudet näyttelijät kasvattivat musikaalin suosiota entisestään vuonna 2007. Uudemmassa versiossa esiintyivät esimerkiksi Zac Efron, John Travolta, ja Michelle Pfeiffer.

Hyvä yhteishenki

Suurin osa musikaalin näyttelijöistä löytyi pääsykokeiden kautta.

– Päätin hakea ja minusta tykättiin. Hahmoni sopii minulle täydellisesti, joten ei tarvitse paljoa edes näytellä, Seaweedia näyttelevä Kashamura sanoo.

Musikaalissa lähes puolet näyttelijöistä on ensikertalaisia, ja kaikki on Kashamuran mukaan otettu hyvin vastaan. Parinkymmenen hengen näyttelijäkaartissa on niin laulajia, tanssijoita kuin näyttelijöitäkin. Lisäksi mukana on 8 henkinen bändi.

– Musikaalin teema on itseensä luottaminen ja unelmien tavoittelu. Odotan hyvää yhteishenkeä sekä positiivista meininkiä, Yli-Mäenpää päättää.

Hairspray-musikaalin ensi-ilta on 5. heinäkuuta. Näytökset esitetään tuttuun tapaan Vaskiluodossa Scandic Waskian takana ulkoilmanäyttämöllä.

Emilia Kovanen