Rakkautta ja ihanan höttöistä tulossa

Rakkauden teatteri, sellaiseksi Vaasan kaupunginteatteri muuttuu ensi syksystä alkaen. Näin voi todeta, kun kuunteli uuden teatterinjohtaja Seppo Välisen pitkän ja punnitsevan alustuksen ensi näytäntökauden ohjelmistosta.

– Rakkautta on pohdittu läpi ihmisen iän, Välinen aloitti.

Sitten hän kertoi, että samaa asiaa tullaan pohtimaan myös Vaasan kaupunginteatterissa koko näytäntökauden teemalla Mitä rakkaus on?

– On olemassa eroottista, romanttista, veljellistä ja perheitä kokoavaa rakkautta. Itse teen tämän rakkaudesta teatteriin, Välinen vastaa kysymykseen.

Hän lupaa, että kaudella 2020–2021 Vaasan kaupunginteatteri on Rakkauden talo. Rakkautta tarjotaan kaikissa muodoissa ja kaiken ikäisille.

Musikaalia pukkaa

Kaupunginteatterin syksy alkaa Välisen itse ohjaamalla suurtuotannolla Sound of Music. Siinä on hänen mukaansa tunnetta ja romantiikkaa.

– Se on ihanan höttöinen, vaikka pohjavire on synkkä.

Tällä Välinen viittaa 1930-luvun Itävaltaan, johon musikaali sijoittuu. Silloin oli jo aistittavissa Eurooppaa pian koetteleva suursota.

– Se on aihe, joka on olemassa myös tässä ajassa, Välinen viittaa.

Hän halusi ottaa ohjelmistoonsa ensimmäiseksi klassikon ja katsoa sitten, mitä muuta täkäläisille teatterinkuluttajille voisi tarjota.

Kotikonnuille

Sound of Musicissa on paljon rakastettuja lauluja ja nuorta energiaa ja siihen kuin nenä päähän sopii teatterin uusi kiinnitys, Sundomista lähtöisin oleva Sarah Nedergård.

– Tuntuu ihanalta ja hyvältä palata Vaasaan. En ole kuitenkaan ikinä tehnyt töitä Vaasassa, heti kärkeen musikaalissa pääroolin tekevä Nedergård sanoo.

Nedergårdin neljä vuotta nuorempi sisar Sannah Nedergård työskentelee Wasa Teatterissa.

Sarah Nedergårdille musikaalit ovat olleet aina suuri unelma ja niissä hän on paljon näytellytkin.

Kissaa ja hevosta

Kaupunginteatterin syksyyn tulee myös kaksi pienen näyttämön ensi-iltaa.

Juliassa nähdään Finlandia-palkitun Pajtim Statovcin romaaniin pohjautuva Kissani Jugoslavia sekä Sirkku Peltosen kirjoittama Suomen hevonen.

Ensimmäinen kertoo nuoren maahanmuuttajataustaisen miehen kehitystarinan ja toinen maaseudusta, maataloudesta ja omituisesta uusperheestä 2000-luvun Suomessa.

Lastennäytelmänä nähdään teeman mukaan Rakkaus?!. Näytelmään kerätään materiaalia muun muassa vaasalaisilta lapsilta.

Uusia kasvoja

Seppo Välinen paljastaa vielä, että teatteriin on tulossa paljon uusia kasvoja kiinnityksillä ja free-sopimuksilla, mutta lupaa heistä tietoa vasta syksyllä.

– Katsomon puolelle toivon, että tulette tutkimaan itsellenne tärkeiden ihmisten kanssa sitä, mitä rakkaus on.

Vesa Koivumäki