Uutiset

Rakkaus elää Vaasan museoiden syksyssä

Eteläpohjalaislähtöisen Petri Ala-Maunuksen ensimmäinen yksityisnäyttely käy vuoropuhelua Pohjanmaan museon kokoelman kanssa. Kuva: Christoffer Björklund
  • Vaasa

Vaasan kaupunginmuseoiden syysohjelma alkaa kolmella mittavalla näyttelyllä, joista kaksi on jo avautunut. Kuntsin modernin taiteen museossa on pohjalaisen taiteilijakollektiivin nabbteerin ja norjalaisen Ane Graffin näyttely Sääennuste tulevaisuudelle ja Pohjanmaan museossa Petri Ala-Maunuksen yksityisnäyttely History and Utopia of the Landscape.

Lisäksi Taidehalliin avautuu lokakuussa Anu Raatikaisen ja joulukuussa Visa Knuuttilan näyttelyt.

– Tikanojan taidekotiin tulee talo täyteen taiteilijapariskunta Olga Gummerus-Ehrströmin ja Eric O.W. Ehrströmin taidetta, näyttelypäällikkö Maaria Salo kertoo.

Tuntematon vaasalainen

Näyttely tulee Tikanojalle Serlachius-museoilta. Sen taustalla on tutkija Helena Hännisen monivuotinen tutkimustyö toistaiseksi vielä vähän tunnetusta taiteilijapariskunnasta.

Kiinnostavan näyttelystä tekee sekin, että Olga Gummerus-Ehrström, lempinimeltään Olli, syntyi ja varttui Vaasassa, kunnes 16-vuotiaana lähti opiskelemaan taiteilijaksi Helsinkiin ja Pariisiin.

Hän teki pääasiassa muotokuvia sekä omakuvia, joista suurin osa nähdään Tikanojalla.

Yhdessä aina

Puoliso Eric O.W. Ehrström, lempinimeltään Bucklan, opiskeli mm. Akseli Gallen-Kallelan johdolla. Hän oli ennen kaikkea taideteollisuusmies, takoja ja koristetaitelija. Taiteilijakaksikko oli hyvin kiinteä pari.

– Naimisiin mentyään he olivat yhdessä lähestulkoon aina, elämänsä loppuun asti, Salo sanoo.

Kaupunginmuseoiden amanuenssit Anna Franck ja Nina Takala ovat tehneet uuden, merkittävän tutkimuslöydön näyttelyä työstäessään, mikä paljastuu näyttelyn avautuessa marraskuun lopulla.

Vahvaa ajankuvaa

Kuntsin näyttely käsittelee nykymediassakin paljon käytävää keskustelua luonnon tilasta ja ilmastonmuutoksesta ja se tulee Vaasaan keskeisiltä nykytaiteen näyttämöiltä.

Närpiössä asuvan taiteilijapariskunta nabbteerin teokset ovat olleet sekä Venetsian biennaalissa että Kiasmassa.

– Näyttely on kokonaisuudessaan vahva ajan kuva, Salo sanoo.

Nabbteerin tilateoksen omistajuudesta käytiin jopa kamppailua.

– Kiasma ja eräs norjalainen taho halusivat molemmat ostaa meillä nyt esillä olevan teoksen kokoelmiinsa. Lopulta Kiasman onnistui saamaan se.

Ane Grafin työt ovat jopa pelottavan ajankohtaisia. Ne tuovat esiin sitä, miten erilaiset tuotteet ovat täynnä kemikaaleja, jotka vaikuttavat ihmisiin monin tavoin.

– Hänen teoksensa ovat hyvin kauniita. Niitä voi katsoa pelkästään siltäkin kantilta, Salo muistuttaa.

Kiehtova ripustus

Kuortanelaislähtöinen taidemaalari Petri Ala-Maunus tekee suurikokoisia, 1800-luvun romantiikan tyylisuunnasta kumpuavia maisemamaalauksia. Pohjanmaan museossa on esillä muun muassa 14 metrinen maisemateos.

Hän on yleisön suursuosikkeja ja oli viime vuonna ehdolla Ars Fennica palkinnonsaajaksi.

Näyttelyn kuratoinut Salo halusi asettaa Ala-Maunuksen työt vuoropuheluun museon vanhemman taiteen kokoelman kanssa, mikä luo yllättäviä, kiehtovia tulokulmia myös vanhempiin maisemamaalauksiin.

– Maisema on taiteen yksi klassisimpia ja keskeisimpiä aiheita. Ripustuksella halusin tuoda esiin maisemamaalauksen taidehistoriallista aikajanaa, Salo kertoo.

Pia Timberg

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka