Pyörän satulaan nouseminen vaatii suurta rohkeutta

Monella Suomeen muuttaneella ei ole aiempaa kokemusta pyöräilystä. Toukokuussa Vaasassa järjestettiin maahanmuuttajille Pyöräliiton pyöräilyn alkeiskurssi, joka saavutti suuren suosion.

Koulutusta tarjotaan erityisesti aikuisille maahanmuuttajanaisille. Mukana kurssilla oli Amini Fousieh, joka muutti Suomeen Afganistanista vuonna 2015. Ensimmäinen kerta pyörän päällä tuntui hänestä todella vaikealta.

– Minua pelotti aluksi myös vauhti alamäessä, mutta opin nopeasti. Lapseni ovat pitkään kysyneet, miksi äiti ei osaa pyöräillä, mutta nyt osaan, ja voin pyöräillä kesällä lasten kanssa kaupungilla, Fousieh iloitsee.

Huikeaa oppimista

Pyöräily on hyvä ja edullinen tapa liikkua itsenäisesti. Kurssille osallistui myös Somaliasta Vaasaan vuonna 2019 saapunut Ruun Bashiir.

Myös hän oli pyörän päällä ensimmäistä kertaa.

– Kaksi ensimmäistä päivää olivat vaikeita, mutta sitten opin polkemaan. Minulla ei ole vielä omaa pyörää kotona, mutta toivon, että opin hyvin pyöräilemään ja voin hankkia pyöränkin, Bashiir kertoo.

Kuuden tunnin mittaiselle pyöräilykurssille osallistui kaksikymmentä osallistujaa. Kaikki kiinnostuneet eivät päässeet mukaan, ja uutta kurssia suunnitellaan jo.

– Suuri osa kursseille osallistuvista naisista ei ole koskaan koskenutkaan pyörään, mutta oppiminen on huikeaa. He lähtevät liikkeelle nollasta ja kurssin loppupuolella ovat jo mukana pyöräretkellä, kertoo Maahanmuuttajat pyörille -hankkeen projektipäällikkö Federico Ferrara.

Kouluttaudu koutsiksi

Tärkeässä roolissa ovat vapaaehtoiset koutsit, jotka toimivat kursseilla pyöräilyohjaajina maahanmuuttajille ja luovat pyöräilyyn turvallista tunnelmaa.

– Vaasaan on koulutettu nyt neljä koutsia, ja tavoitteena on kouluttaa vielä muutamia lisää. Tulevista kursseista ilmoitetaan Pyöräliiton nettisivuilla, vinkkaa Ferrara.

Yksi Vaasan koutseista on Elli-Maija Masanen. Hän toimii ohjaajana Vaasan Työkuntoa ja elinvoimaa osallisuudesta -hankkeessa, jonka kanssa pyöräilykurssi järjestettiin yhteistyössä.

– Oli hienoa, että saimme kurssin Vaasaan, sillä tarvetta todella on. Ensimmäinen kurssi oli hyvin suosittu, ja myös koutsit olivat oikein innoissaan, kertoo Masanen.

Raija Koivisto