Pyörällä Suomen halki MS-taudin hyväksi

Pian eläkkeelle jäävä Neuroliiton järjestösuunnittelija Ismo Linnus polkee parhaillaan ympäri Suomen. Hän aloitti 3 000 kilometrin pyöräilymatkansa 15. kesäkuuta Kuopiosta, ja pyöräilyreitiltä löytyy jokaisen neuroyhdistyksen alueella olevia paikkakuntia.

Vaasassa Linnusta oli vastaanottamassa Vaasanseudun neuroyhdistyksen väkeä.

– Työuran varrella on syntynyt kontakteja eri puolille Suomea, joten perinteisten läksiäisten järjestäminen tuntui mahdottomalta ajatukselta. Halusin mennä itse ihmisten luo ja innostaa samalla liikkumaan.

Miehen tavoitteena on viedä viestiä alueelta toiselle ja kerätä rahaa MS-taudin tutkimukseen.

Linnuksen matka Vaasaan sujui hienosti seitsemän sillan reittiä pitkin.

#ismopolkee-kampanja kunnioittaa ja kiittää kaikkia MS-taudin ja harvinaisten neurologisten sairauksien parissa työtä tekeviä sekä sairastuneita ja heidän läheisiään.

Tavoitteena on kerätä yksi euro jokaista pyöräilykilometriä kohden. Loppusumma lahjoitetaan kokonaisuudessaan Kiss Goodbye to MS -kampanjalle.

– Tutkimusten mukaan liikunta on erittäin tärkeää MS-tautia sairastavalle. Tämän vuoksi haastan kaikki kohtaamani yhdistykset heittämään mukana kuljettamani liikunnallisen haasteen seuraavalle yhdistykselle, Linnus kertoo.

Vaasanseudun neuroyhdistyksen Liisa Mäkinen muistelee yhteistä taivaltaan Linnuksen kanssa.

– Olimme aktiivisia jo liiton nuorten sairastuneiden ryhmässä. Ismo on aina ollut tsemppaamassa meitä uuteen ja esimerkiksi opettanut kävelemään lumikengillä tai järjestänyt ruskareissun Ylläkselle. Vuosien aikana on kertynyt paljon hyviä yhteisiä muistoja ja liikunnallisia hetkiä.

Vaasanseudun neuroyhdistys on perustettu vuonna 1976, ja se on yksi Suomen Neuroliiton 24 jäsenyhdistyksestä.

– Kaksikielinen yhdistyksemme toimii Kaskisen, Korsnäsin, Kristiinankaupungin, Maalahden, Mustasaaren, Närpiön, Vaasan ja Vöyrin alueella. Jäsenistöömme kuuluu MS-tautia ja harvinaisia neurologisia sairauksia sairastavia sekä heidän läheisiään, kertoo yhdistyksessä toimiva Markku Pulli.

Yhdistys jakaa tietoa MS-taudista ja harvinaisista neurologisista sairauksista, kuntoutuksesta ja hoidoista.

– Tuemme myös jäsenten hyvinvointia ja järjestämme monipuolista toimintaa. Kesällä käymme yhdessä ylioppilasteatteri Rampin kesäteatterissa sekä saaristoristeilyllä. Syksymmällä luvassa on hemmottelu- ja kuntoutusjakso Härmän kuntokeskuksessa. Myös neuroyhdistyksen vesijumppa, tuolijumppa ja kuntosali jatkuvat syksyllä, Pulli lisää.

Raija Koivisto

>>>>>>> Stashed changes