Pyöräilijä kerää varoja vakavasti sairaille lapsille

VIIKON VIERAS: Laihialainen Anna-Kaisa Saari liittyi lokakuussa Team Rynkeby - God Morgon Vaasan joukkueeseen. Kyseessä on eurooppalainen hyväntekeväisyysprojekti, jossa eri maiden pyöräilyjoukkueet pyöräilevät vuosittain Pariisiin ja keräävät rahaa vakavasti sairaiden lasten hyväksi.

Yhteinen haaste huipentuu ensi kesänä kymmenen päivän ja noin 1500 kilometrin matkaan, joka alkaa pyöräillen Vaasasta Helsinkiin.

– Helsingistä etenemme lautalla Saksaan, josta poljemme kohti päämääräämme Pariisia. Pyöräilemme noin kymmenen tuntia päivässä. Tiimiläiset maksavat kaikki kulunsa itse. Yhteensä tähän menee noin kolmetuhatta euroa.

Yhdessä hyvää. Saari haluaa tehdä yhdessä hyvää, koska hänellä on omakohtaista kokemusta lapsen vakavasta sairastumisesta. Perheen nuoremmalla lapsella diagnosoitiin kymmenen kuukauden ikäisenä retinoblastooma eli silmän verkkokalvon syöpä.

– Olimme kiinnittäneet huomiota, että Oskarin toinen silmä heijasteli valkoisena valokuvissa. Siskoni näki lehdessä jutun asiasta, ja varasimme ajan yksityiselle silmälääkärille.

Lääkäri löysi silmästä muutoksia ja teki lähetteen keskussairaalaan. Perhe ohjattiin edelleen Helsingin yliopistolliseen sairaalaan, jonne hoito on keskitetty.

– Emme päässeet keskussairaalasta kotiin asti, kun saimme soiton, että seuraava päivänä on oltava Helsingissä tutkimuksissa.

Perhe palasi vielä takaisin Vaasaan magneettikuvaan, joka osoitti, että syöpä ei ollut levinnyt. Muutaman päivän kuluttua Oskarin silmä poistettiin Helsingissä.

Uintia ja iloa. Sairauden alku oli Saarelle yhtä järkytystä, sillä kaikki tapahtui viikon sisällä.

– Pelkäsin kovasti, että menetämme lapsemme, sillä syövällä on sanana kuoleman kaiku. Kaikki kääntyi kuitenkin hyväksi. Oskari täyttää pian yksitoista vuotta.

Saari on ollut usean vuoden mukana Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen Eppulit-perhekerhon toimikunnassa.

– Oskarin sairastuttua saimme sairaalan kuntoutusohjaajalta tietoa kerhosta. Mukana on noin sataviisikymmentä jäsenperhettä. Järjestämme yhteistä virkistys- ja vertaistukitoimintaa. Käymme esimerkiksi uimahallissa ja standup-illoissa.

Vuosittain Vanhan Vaasan läänin alueella sairastuu syöpään noin viisitoista uutta lasta.

– Kun lapsi sairastuu, vanhemmat joutuvat usein jäämään pois töistä. Pohjanmaan Syöpäyhdistykseen liittyvät perheet saavat rahallisen alkuavustuksen, mikä helpotti aikanaan myös omaa tilannettamme.

Liikuttava hetki. Wapicella työskentelevä projektipäällikkö on parhaillaan opintovapaalla. Alun perin tietotekniikkainsinööriksi ja kauppatieteiden maisteriksi valmistunut Saari suorittaa nyt ammatillisen opettajan pätevyyttä.

– Viime vuonna sain valmiiksi teknologiaosaamisen johtamisen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon. Ei mennyt kauaa, kun löysin itseni taas koulunpenkiltä. Opiskelusta saa valtavasti uusia näkökulmia työelämään.

Saari odottaa innoissaan hyväntekeväisyysprojektin kokemuksia, joita sai seurata läheltä edellisen joukkueen mukana.

– Mieheni osallistui viime vuoden joukkueeseen. Vuoden aikana syntynyt tiimihenki oli mahtava. Lensin lastemme kanssa Pariisiin. Hetki oli todella liikuttava, kun puistoaukiolla otimme vastaan parituhatta pyöräilijä, Saari muistelee.

– Koko perhe kannustaa minua tulevaan koitokseen. Mieheltäni olen saanut hyviä vinkkejä pyöräilyyn. Lapsillakin on valtavasti ideoita, miten äiti voisi liikkua ja kuntoilla.

Raija Koivisto