Uutiset

Punk välittää ja sillä on kysyntää

Uudelleenkootussa Loretta Problem -bändissä soittavat ja laulavat Toni Lehtonen, Teemu Eerola, Maya Liittokivi, Jakke Aho, Juki Lehtinen ja Hantta Viinamäki. Kuva: Loretta Problem
  • Vaasa

Alun perin Vaasassa vuonna 1991 perustettu celtic-folkpunk-bändi Loretta Problem aktivoitui uudelleen muutama vuosi sitten pitkän hiljaiselon jälkeen.

Uudessa kokoonpanossa on alkuperäisestä jäljellä vain kitaristi Hantta Viinamäki. Hän ei bändin nykyjäsenten tavoin asu enää Vaasassa.

– Muutin joitain vuosia sitten Varsinais-Suomeen. Äitini asuu edelleen Vaasassa samoin kuin monet ystäväni, joihin olen tiiviisti yhteydessä etänäkin. Käyn täällä usein. Siksi tiedän hyvin, mitä kaupunkiin kuuluu, Viinamäki sanoo.

Punkkia ikänsä kuunnellut ja soittanut Viinamäki on bändin keulahahmo. Hän päätti nelisen vuotta sitten koota bändin uudelleen, sillä tilausta uudelle tulemiselle tuntui olevan.

– Ihmiset alkoivat muistella ja kysellä Loretta Problemiin perään. Bändiä toivottiin erilaisiin tilaisuuksiin, kuten baarikeikoille. Punkille tuntuu jälleen olevan yleisemminkin tilausta, Viinamäki kertoo.

Uusia biisejä

Keikat aloitettiin vanhoilla biiseillä, mutta uusi kokoonpano osoittautui pian varsin toimivaksi ja uusia biisejä alkoi syntyä. Kesäkuussa julkistettiin kolmas single, It´s your bloody fault. Sen on säveltänyt ja sanoittanut Viinamäki ja sovitus on bändin yhteinen.

– Biisi kertoo siitä, miten me ihmiset kohtelemme maapalloa, eläimiä ja toisiamme. Sitä on kamalaa katsella. Systeemi, eli ihminen, luonto ja yhteiskunta, on melko lailla pilattu enkä anna itsellenikään tästä synninpäästöä, Viinamäki sanoo voimakkaasti.

Yhtäkkiä edessä on vihainen viisikymppinen mies, joka ei tunnu kadottaneen alkuperäistä punk-asennettaan häivääkään.

– Mikä on enää yhteinen hyvä tänä päivänä, onko sitä edes? Poliitikot järjestelevät bisnestilaisuuksia lähipiireilleen ja toimivat suuryhtiöiden hyväksi ja lakeja on muutettu siksi, että ihmiset saavat tehdä bisnestä. Kaikki on alisteista rahan teolle eikä yhteisiä asioita politiikassa enää ole.

Juuri tämän vuoksi punkilla on Viinamäen mielestä jälleen kysyntää.

– Punk-asenne merkitsee auktoriteettien kyseenalaistamista ja sitä, ettei osta kaikkea suoraan miettimättä ensin itse. Se merkitsee myös sitä, että voi tehdä itse kaikenlaista, jos huvittaa.

Väärät voimat

Punkin alun 1970-luvun Britanniassa Viinamäki näkee asenteeltaan nihilistisenäkin.

– Se oli sellaista I don´t care -meininkiä. Itselläni ja muutenkin nykypunkilla asenne on kuitenkin juuri päinvastainen eli I care.

Välittämisestä huolimatta Loretta Problemin keulahahmo on vähän toivoton.

– Vaikka tiedetään asioiden tila, ei muututa. Vasta kun itse ja oma lähipiiri on uhattuna, asiat alkavat muuttua, Viinamäki pohtii.

Mikä sitten on musiikin osuus klassisessa kysymyksessä maailman muuttamisesta ja muuttumisesta?

– En usko, että lauluilla voi muuttaa maailmaa, mutta olisi vastuutonta olla yrittämättä, hän sanoo.

Lähes samaan hengenvetoon Viinamäki toteaa, miten rock ja musiikki ylipäätään ovat muuttaneet asioita, mutta jollain muulla väärään suuntaan vievällä voimalla on tällä hetkellä suurempi vaikutus.

Kysyntä yllätti

Loretta Problemin musiikille ja sen mahdolliselle muutosvoimalle on joka tapauksessa tällä hetkellä kysyntää. Se on Viinämäen yllättänytkin.

– Ennen koronaa maaliskuussa keikkakalenteri alkoi näyttää hyvältä. Sitten tietenkin kaikki peruuntui, mutta nyt alkaa taas tapahtua. Uusimman musiikkivideon kesäkuisen julkaisun jälkeen alkoi tulla säpinää.

Heinäkuussa Loretta Problemin voi nähdä keikalla Turussa yhdessä Klamydian kanssa ja syksyllä Seinäjoen Rytmikorjaamolla. Samoin Peer Gyntin kanssa on tulossa yhteiskeikka.

Entiseen kotikaupunkiin ei ole vielä sovittu keikkoja.

– Eiköhän me tännekin tässä jossain vaiheessa tulla, Viinamäki hymyilee.

Pia Timberg

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka