Puhtausalan ammattilainen on moniosaaja

Maanantaina 7.12. vietettiin Norjasta lähtöisin olevaa Pohjoismaista Puhtauspäivää. Päivä sisältyy Suomen Siivousteknisen liiton Kohti kutsumuksellista puhtausalaa -hankkeeseen.

Tämän vuoden teema Kiitä siivoojaa tarjosi erityisen syyn huomioida yhteisön siivoojia, jotka ovat usein liian näkymättömiä arjen sankareita.

– Siivoojan työtä ei huomata, kun se hoidetaan hyvin, toteaa Ruukinkartanon palvelutalon laitoshuoltaja ja siivoustyön ohjaaja Johanna Saarimaa.

Puhtauspäivän ja koko taustalla olevan hankkeen tarkoituksena on tehdä puhtausalasta vetovoimainen työ. Samaan aikaan halutaan tuoda esille puhtausalan ammattilaisia ja nostaa heille hattua tärkeästä työstä.

Koneita, kemiaa ja asiakaspalvelua. Saarimaan mukaan siivoojan ammatti on itsenäinen, liikkuva ja monipuolinen. Alalle sopivat oma-aloitteiset ja joustavat ihmiset. Työssä on hyvät etenemismahdollisuudet ja korkea työllistyminen. Saarimaan mukaan siivoustyö on ennen kaikkea asiakaspalvelua.

– Siivousalaa ei arvosteta tarpeeksi siihen nähden, kuinka merkittävä se on yhteiskunnallisesti ja kuinka paljon tietotaitoa siivooja tarvitsee, Saarimaa sanoo.

Siivooja käyttää työssään lukuisia koneita ja tekniikoita sekä kemian osaamista, mikä houkutteli Saarimaankin alun perin alalle. Ammattitaitoisesti hoidettu siivoustyö tekee ympäristöstä turvallisen ja puhtaan sekä saa pinnat kestämään kovaa kulutusta.

– Siivousalalla on kova pula osaavista ja ammattitaitoisista tekijöistä. Usein ajatellaan, että kuka vain osaa siivota, mutta esimerkiksi laitossiivous ei ole ollenkaan sama asia kuin kotisiivous, Saarimaa kertoo.

Ylpeästi ammattilainen. Saarimaan mukaan raskainta alalla ei suinkaan ole itse työ vaan henkilöstön suuri vaihtuvuus. Monet näkevät puhtausalan vain väliaikaisena työnä, minkä takia heitä on raskasta yrittää motivoida työhön. Alan liian vähäinen arvostus näkyy siivoojien ammattiylpeyden puutteena.

Kiitä siivoojaa -päivän ideana onkin nimensä mukaisesti osoittaa koulun tai työpaikan siivoushenkilökunnalle, että heidän työpanostaan arvostetaan ja että he ovat tärkeä osa yhteisöä. Ihmisiä kannustetaan menemään kertomaan kiitoksensa siivoojille henkilökohtaisesti.

– Minä kuulen päivittäin kiitosta työpaikallani, mutta kaikkialla ei välttämättä ole näin, toteaa Saarimaa.

Aino-Elina Paananen