Porrastreeni on tehokasta kuntoilua

Vaasaan saatiin jo toiset kuntoportaat, kun Gerbynmäen portaat otettiin käyttöön kesäkuussa. Vaasan kaupungin liikuntapalvelut on rakentanut kuntoportaat Rapatunturille Gerbyn koirapuistoa vastaan.

Loppukesästä portaisiin tulee valaistuskin. Myös Öjbergetin kuntoportaisiin saadaan syksyksi valaistus.

– Gerbynmäelle tulee perinteiset valotolpat. Öjbergetin portaiden kaiteiden alle asennetaan puolestaan led-nauhat, joilla valaistaan koko kävelylinja, kertoo liikuntatoimen työnjohtaja Vesa Hietala kaupungin tiedotteessa.

Maksutonta kesäliikuntaa

Gerbyn portaiden askelmia on lähtötasanteelta yhteensä 133 ja keskellä portaita on yksi levähdyspaikka. Porrastreeni on suosittu ja tehokas treenimuoto, joka tuo vaihtelua tavalliselle kävely- ja juoksulenkille.

– Vinkkejä kuntoiluun voi katsoa Youtube-kanavaltamme Liikuntapalvelut Idrottsservicen Vaasa. Porrastreenivideolla on matalankynnyksen harjoituksia, joista voi poimia omalle kunnolle ja keholle sopivia liikkeitä, opastaa liikuntaneuvoja Theresa Ditzler.

Kesän aikana on mahdollista osallistua myös liikuntapalveluiden tarjoamiin kesäjumppiin. Viikko-ohjelma löytyy kaupungin verkkosivuilta. Tunneille ei ole ennakkoilmoittautumista ja niillä noudatetaan turvavälejä.

– Kaikki tunnit ovat maksuttomia ja sopivat kaikenikäisille. Jumppiin tulee ottaa mukaan omat jumppamatot, muutamia kahvakuulia on tunneilla myös lainattavaksi. Kesäjumpissa on säävaraus, että jos sataa, niin tuntia ei pidetä, sanoo Ditzler.

Ideoita ja ohjeita

Vaasan uimahalli menee puolestaan kiinni 6. heinäkuuta. Tänä vuonna uimahalli on kiinni vain kolmen viikon ajan ja se avataan uudelleen jo 27. heinäkuuta.

– Uimahallissa voi kuntoa pitää yllä uimalla tai vesijuoksemalla. Ohjatut vesijumpat alkavat pyöriä vasta syksymmällä, mutta jumppaliikkeitä voi tehdä altaassa itsekin, vinkkaa Ditzler.

Jos liikunnan aloittaminen tai oman kunnon kohentaminen mietityttää, Ditzler kannustaa ottamaan yhteyttä Vaasan kaupungin maksuttomaan liikuntaneuvontaan puhelimitse 0407219760 tai sähköpostitse liikuntaneuvonta@vaasa.fi.

– Liikuntaneuvonnasta saa esimerkiksi ideoita ja ohjeita liikunnan aloittamiseen, tietoa lähialueen liikuntamahdollisuuksista sekä apua oman kunnon arviointiin. Meihin voi olla yhteydessä jokainen kuntalainen ja neuvonnalle voi sopia myös tapaamisen.

Raija Koivisto