Pönttöperunoista harrastus lapsille

Alkulan tilalla tapahtui viime perjantaina, kun Vaasan 4H-yhdistys tarjosi lapsille ja nuorille pönttöperunoiden kasvatuspaketteja. Aurinkoisessa kevätsäässä lapset näyttivät myös nauttivan luonnosta kiertelemällä ja leikkimällä tilan ympäristössä vanhempiensa kanssa.

– Täällä on käynyt todellinen kuhina ja melkein kaikki perunankasvatuspaketit on jo haettu, 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Raija Rintakallio sanoo.

Sato saadaan loppukesällä

Paketissa on mukana perunankasvatukseen tarkoitetut ohjeet ja tarvikkeet eli siemenperunat, multa ja kestokassi, jossa kasvatus voidaan suorittaa. Toukokuussa kasvamaan laitetun perunan pitäisi antaa satoa heinä-elokuussa.

– Poikkeusajan vuoksi yhdistysten kesken jaetaan enemmän ideoita sen suhteen, mitä voisi tehdä tai järjestää, Rintakallio kertoo.

Vaasan 4H-yhdistys on kansalaisjärjestö, jonka toimitilat löytyvät Alkulan tilalta. Yhdistyksen tarkoituksena on tukea lasten ja nuorten tasapainoista kehitystä ja kasvamista sekä edistää heidän omatoimisuuttaan, yritteliäisyyttä sekä esimerkiksi arjen taitoja, sekä luonnon ja ympäristön kunnioitusta.

Tekemistä kotiin

Kasvatuspakettien hakijat ovat olleet pääasiassa 7-vuotiaasta ylöspäin. Toiset ovat tulleet hakemaan paketteja yksin, toiset vanhempiensa tai sisarustensa kanssa.

– Lapset ja nuoret ovat olleet vallitsevan koronatilanteen takia paljon enemmän kotona, joten tällainen pienviljely oli mielestämme loistava idea tarjota tekemiseksi tai harrastukseksi kotiin, Rintakallio selittää.

Paketteja noutamassa ovat olleet esimerkiksi vaasalaiset Aava Laitila, 7, Taavi Tanner, 12, ja Tiuku Kuusisto, 8. Kaikki ovat erityisen innoissaan tulevasta kasvatusprojektista ja odottavat jännityksellä, millaisia perunoita he saavat aikaiseksi.

– Perunoiden kasvatus näiden tarvikkeiden kanssa on erittäin helppoa ja toivottavasti myös opettavaista, Rintakallio lisää.

Menestynyt tempaus

Pönttöperunapakettien idea lähti alun perin Savonlinnan 4H-yhdistykseltä.

– Kuulin tästä ideasta viime maanantaina ja soitin paikalliselle hankkijalle. Saimme 50 kappaletta perunankasvatuspaketteja kasaan paikallisten yhteistyökumppanien kanssa ja nyt pääsimmekin jo jakamaan näitä, eli tosi nopeasti syntyi tämä idea, Rintakallio naurahtaa.

Hänen mukaansa tämän tyyppistä tempausta ei ole ennen Vaasassa ollut, mutta uskoo, että jotain samantyyppistä olisi tulossa ensivuoden puolella uudelleen.

– Tämä oli menestys, joten miksi ensi vuonna ei tehtäisi samaa esimerkiksi porkkanalla, Rintakallio sanoo.

Emilia Kovanen