Poikkeusajassa luodaan uusia ja poikkeuksellisia suunnitelmia

Pohjanmaan tanssi ry:n hallinnoimalla, Pohjanmaan tanssin aluekeskuksella on ollut poikkeuksellinen kevät, joka on vaatinut poikkeuksellisia ratkaisuja toiminnan ja suunnitelmien toteutukseen. Pitkäaikaisia haaveitakin on silti myös päästy toteuttamaan.

– Koronasta seuranneiden rajoitusten myötä esimerkiksi livetapahtumat peruttiin keväältä, ja hoivalaitosten livetapahtumat on päätetty korvata tuottamalla tanssivideoita sinne ikäihmisille katsottaviksi, PTAK:n toiminnanjohtaja Annika Sillander kertoo.

Vaasassa ja Seinäjoella asuvat hoivakotien asukkaat voivat näin kokea tanssitaiteilija Hanna Korhosen, Mia Malviniemen ja Nanna Rahikaisen tekemiä luovan tanssin tuokioita ilman lähikontaktia.

– Meillä on tällä hetkellä 3 tanssitaiteilijaa, jotka videoita nyt tuottavat ja niitä valmistetaan kuusi kappaletta, Sillander lisää.

Hän korostaa, että Pohjanmaan tanssin aluekeskukselle on erityisen tärkeää pystyä työllistämään tanssitaiteilijoita tällaisina vaikeina aikoina.

Livekiertueet vaakalaudalla

Koululaisille tarkoitettuja kulttuuripolun tanssityöpajoja ei pystytty paikan päällä järjestämään, joten Korhosen johdolla ne päätettiin toteuttaa Seinäjoen koululaisille videoiden välityksellä.

Lisäksi tänä syksynä ensi-iltansa myös Vaasassa saavan Född Gammal -teoksen harjoitukset aloitettiin huhtikuussa etänä.

– Meillä on vielä keskustelun alla, että pystymmekö järjestämään livekiertueen normaalisti syksyllä, Sillander sanoo.

Pohjanmaan tanssin aluekeskus on osa koko maanlaajuista tanssin aluekeskusverkostoa vuodesta 2010 lähtien, ja on täysin kaksikielistä. Aluekeskus järjestää esimerkiksi esityksiä, vierailuja, seminaareja, työpajoja, sekä toimii tanssin välittäjäorganisaationa ja tiedotuskeskuksena.

– Tavoitteenamme on lisätä tanssitaiteen saatavuutta, sekä tuoda taide- ja kulttuurielämyksiä tasapuolisesti Pohjanmaan väestölle asuinpaikasta tai varallisuudesta riippumatta, Sillander sanoo.

Pitkäaikainen haave

Erityisen innoissaan Sillander on kertoessaan yhdestä Pohjanmaan tanssin aluekeskuksen arkeen suuresti vaikuttavasta tekijästä.

– Olemme noin neljästä viiteen vuoteen haaveilleet, että pystyisimme palkkaamaan aluekeskukselle työvoimaa ja nyt se viimein onnistui, Sillander kertoo.

Vaasasta kotoisin oleva Anni Fahler aloitti huhtikuun lopussa Pohjanmaan tanssin aluekeskuksen osa-aikaisena tuottajana, mikä on mahdollistanut toiminnan paremman kehittämisen.

– Työtehtäviini kuuluu esimerkiksi tiedotus, markkinointi sekä tapahtumatuotannot, Fahler sanoo.

Hän kertoo myös esimerkiksi tällä hetkellä ylläpitävänsä somekampanjaa, jossa esitellään tavallisille katsojille tanssitaiteilijoita ja -tekijöitä.

Fahler on lapsuudessaan tanssinut balettia ja nykytanssia harrastuspohjalta Vaasan Kuulaopistolla. Lisäksi hän on opiskellut Tukholman yliopistossa elokuvatutkimusta ja taidehistoriaa, sekä aiemmin työskennellyt tuotannon sekä viestinnän parissa esimerkiksi Suomen Tukholman-instituutilla, Kansallismuseolla ja laajasti nykytaiteen parissa Pohjoismaissa.

Fahler on palkattu yhteistyössä Elokuvakeskus Botnian kanssa, jossa hän myös työskentelee osa-aikaisena. Jo alkuvuodesta vahvistunut toiminta-avustusten kasvu oli mahdollistajana tuottajan palkkaamisessa.

– Vaikka kevät on ollut haastava, olemme silti onnistuneet toteuttamaan töitämme ja nyt Annin avulla vieläkin enemmän, joten eiköhän tästäkin selvitä, Sillander toteaa.

Emilia Kovanen