Poika saapuu Vaasan kultajuhliin

Suomi voitti keväällä huikean esityksen saattelemana kolmannen kerran miesten jääkiekon maailmanmestaruuden. Jääkiekkohuuma ei ole ottanut laantuakseen, ja heinäkuussa vaasalaisille maailmanmestareille ja jääkiekkofaneille järjestetään omat kultajuhlat sisäsatamassa.

Juhlan järjestävät yhteistyössä Vaasan kaupunki ja Vaasan Sport.

– Onhan tämä ainutkertaista Vaasalle, että saadaan näin monta maailmanmestaria kerralla. Kultajuhlia ei historian aikana useasti Vaasassa ole ollut, joten tästä pitää koko Vaasan nauttia, sanoo Vaasan Sportin varatoimitusjohtaja ja Jäähallin Ravintolat Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Niemi.

Vaasasta lähtöisin

Paikalla kultajuhlissa ovat ensimmäiset vaasalaiset jääkiekon maailmanmestarit Miika Koivisto, Joel Kiviranta ja Mikko Manner.

– Manner ja Koivisto ovat syntyperäisiä vaasalaisia, ja Kiviranta muutti Vaasaan viitisen vuotta sitten. Kaikkien jääkiekkoura on Vaasassa alkanut Sportin juniorijoukkueista ja kaikki kolme ovat nousseet Sportin edustusjoukkueeseen. Manner on myös myöhemmin noussut valmentajaksi juniorijoukkueisiin ja sieltä aina Sportin edustusjoukkueen päävalmentajaksi asti, Niemi kertoo.

Maailmanmestarit tuovat mukanaan pokaalin, jolla he avaavat juhlan. Lisäksi tuoreet mestarit antavat yleisölle nimikirjoituksia ja yhteiskuvia.

– Heille on kunnia-asia tuoda pokaali näytille Vaasaan. Tietysti pojilla on myös varovaisen jännittynyt fiilis päivän suhteen ja siitä kuinka paljon kansaa saapuu juhlimaan yhdessä heidän kanssaan, Niemi sanoo.

Paikalle odotetaan erittäin suurta ja paikallista urheiluyleisöä.

– He olivat heti kaikki valmiita järjestämään aikataulunsa ja pitivät juhlaa tärkeänä. Kiviranta on lähdössä ensikaudeksi NHL:ään pelaamaan, Koivisto otti ensikaudelle paikkansa Sveitsin liigasta ja Manner varmaankin yrittää saada perheelleen järjestettyä enemmän aikaa eli pojilla riittää ohjelmaa, Niemi kertoo.

Koko Vaasan juhla

Sisäsatamaan pystytetään kultajuhlissa suuri lava, jolla tullaan näkemään mestarien haastattelun ja pokaalin lisäksi tulevaisuuden mestareita Junior Sportista, sekä Vaasan kaupungin ja Vaasan Sportin edustajia.

Loppuhuipennuksena on vaasalaisen Sam’s garage- yhtyeen esiintyminen. Hyväntekeväisyyshuutokaupassa kaupataan jääkiekkofaneille esimerkiksi mestareiden pelipaitoja ja muuta rekvisiittaa. Lisäksi vaasalaiset kiekkojuniorit aikovat tehdä kunniaa mestareille kunniakujalla jääkiekkomailoineen.

Kultajuhlan juontaa urheilun erikoismies Kaj Kunnas, joka tunnetaan suosittuna urheilutoimittajana Yleltä. Hän on työskennellyt aikoinaan myös Ylen ruotsinkielisenä urheilutoimittajana.

– Odotamme iloista kansanjuhlaa mukavissa merkeissä. Ovathan nämä juhlat täyttäneet useammankin torin Suomessa, joten miksei myös Vaasassa, Niemi päättää.

Pokaalijuhla alkaa perjantaina 12.7. kello 15.40 sisäsatamaan rakennetulla lavalla. Juhla on ilmainen ja koko perheelle avoin tapahtuma.

Emilia Kovanen