Pohjanmaalle omat radiouutiset

Pohjanmaa saa omat alueuutiset Yle Radio Suomessa tulevana kesänä, tarkalleen alkaen kesäkuun ensimmäisenä päivänä aamulla kello 6.30. Tähän saakka Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla on ollut yhteiset radiouutiset.

– Suomessa kaikilla muilla maakunnilla on omat alueelliset radiouutislähetykset toisin kuin täällä meillä. Nyt tilanne muuttuu ja nämä alueet pääsevät tasavertaiseen asemaan muiden maakuntien kanssa, Yle Pohjanmaan päällikkö Satu Takala sanoo.

Uudistuksen myötä omiin alueuutisiin voidaan ottaa aiempaa enemmän aiheita Pohjanmaan maakunnasta sekä reagoida paremmin uutistilanteisiin.

– Isojen uutisten rinnalle voidaan jatkossa tuoda enemmän pienempiä ja paikallisia aiheita, Takala painottaa.

Alueelta koko maahan

Takala pitää molempia maakuntia merkittävinä alueina, joissa on runsaasti omia uutisia. Pohjanmaan alueen vahvoiksi erityispiirteiksi hän näkee teollisuuden ja viennin.

– Kaikenlaiset muutkin elämänalueet, kuten kulttuuri ja kuntien palvelut ihmisille, ovat myös tärkeitä ja kiinnostavia aiheita, Takala sanoo.

Radiouutisilla on iso merkitys Ylen uutisoinnissa laajemminkin.

– Ne luovat pohjan päivän uutisvirralle, sillä radiouutisista otetaan aiheita verkkoon sekä television uutislähetyksiin valtakunnallisesti ja alueellisesti.

Television puolella lähetetään edelleen yhteisesti alueuutisia Pohjanmaalta sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalta.

Kauan toivottu

Erillisiä radiouutisia on molemmissa maakunnissa toivottu ja asian kanssa on tehty töitä pitkään. Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan liitot ovat yhdessä ajaneet asiaa.

– Kolme vuotta sitten teimme yhdessä kirjelmän Yleisradion hallintoneuvokselle. Pitkään oli hiljaista ja ajattelin jo, että tapahtuuko mitään. Mutta kannattaa viedä asioita eteenpäin, tämä on yksi jälleen yksi osoitus siitä, Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja Kaj Suomela sanoo.

Hän toivoo erityisesti, että uudistuksen myötä Pohjanmaan kaikki eri alueet kuten Kaskisten ja Pietarsaaren seudut sekä Vaasanseutu saisivat nykyistä paremman kuuluvuuden ja näkyvyyden.

– Toivon myös, että Pohjanmaan uutisia pääsisi enemmän valtakunnan syötteeseen. Että alueemme identiteetti ja tunnettavuus vahvistuisi valtakunnallisestikin, Suomela sanoo.

Pia Timberg