Uutiset

Pitkän matkan päätepiste

Maalahtelainen Risto Holtti kuvitti Sakari Levän teossarjan Jalat muistavat maan kirjailijan matkalta ottamien kuvien pohjalta.
  • Vaasa

Vaasalaislähtöisen muusikko, runoilija ja kirjailija Sakari Levän teos Jalat muistavat maan, osa 2 julkaistiin viime vuoden lopulla. Kirjailijan tekemään pitkään matkaan perustuvan kirjan ensimmäinen osa ilmestyi viisi vuotta sitten.

– Lähdin syksyllä 2008 Vaasasta Siperian ja Kauko-Idän kautta Australiaan. En halunnut käyttää lentokoneita, vaan matkustin junilla, linja-autoilla ja laivoilla. Lentokoneella matkustaessa ei huomaa eri kulttuurien eikä luonnonolojen muutoksia, joita halusin havainnoida, Levä kertoo.

Matkan lähtökohtana olivat erot läntisten ja itäisten kulttuurien välillä.

– Olen opiskellut luonnontiedettä, joten erot luonnonolojen välillä kiinnostavat. Kaakkois-Aasiassa on trooppinen ilmasto, siellä on vuoria ja monenlaisia kansoja pienellä alueella.

Avoimempaa ja iloisempaa

Kirjasarja muodostaa kertomuksen, joka kietoutuu luonnonhavainnointiin sekä monenlaisiin yhteiskuntarakenteisiin ja kulttuureihin matkan varrella.

– Aasialaisissa kulttuureissa on sellaista luonnollista elämänkirjoa, jota Suomessa ei näe. Vaikka toisilla ihmisillä on huonompi osa, siellä näkee kuitenkin paljon iloa ja lämpöä.

Levä on huomannut, että Aasiassa ihmiset viettävät paljon aikaa yhdessä ja useimmiten iloitaan ilman alkoholia. Juhlissa myös eri sukupolvet ovat luontevammin yhdessä kuin täällä.

– Siellä on myös tietynlaista avoimuutta, joka täältä puuttuu. Kaduilla pelataan vaikka sulkapalloa ja melkein mitä tahansa voi ostaa kadunvarrelta. Meillä ajatellaan, että pitää mennä aina erikseen harrastuksiin ja kaikenlainen kaupustelu on kielletty, Levä listaa.

– Lisäksi ihmiset luottavat itseensä. He ajattelevat, että minä olen hyvä tällaisena kuin olen. Lapset varttuvat aikuisiksi ilman sen kummempaa kapinointia.

Pohdintaa olemassaolosta

Myös uskonnot ovat idän kulttuureissa toisella tavoin läsnä kuin lännessä.

– Tässä kirjan toisessa osassa liikutaan enemmän myös uskontojen parissa. Kaakkois-Aasiassa uskonnot vaihtuvat nopeasti maasta toiseen siirryttäessä. Ne myös näkyvät voimakkaasti ja kuuluvat ihmisten arkeen.

Kirjaan on tästä syystä tullut enemmän olemassaoloon liittyvää pohdintaa. Kysymyksistään huolimatta Levä ei pidä kirjaa raskaana, sillä syvällisemmät asiat tulevat tekstissä esiin pieninä paloina, ympäristön havainnoinnin seassa.

– Istuin pitkiä aikoja paikoillaan matkustaessani junissa ja linja-autoissa ja tein vihkoon muistiinpanoja. Kulkuvälineen ja ohivilahtavien maisemien kautta syntyvä liike oli se, joka auttoi järjestämään omia ajatuksia. Perille päästyäni piti taas alkaa ajatella käytännön asioita, kuten missä nukkuu ja mistä saa ruokaa, Levä kuvailee kirjan syntyprosessia.

Kymmenen vuoden urakka

Kaiken kaikkiaan kirjasarja syntyi pitkän ajan saatossa.

– Kirjoja kirjoittaessani tein koko ajan myös muita töitä, enimmäkseen muusikon hommia. Pari apurahaa kirjoittamiseen sain.

Kirjailija eli käytännössä koko kymmenen vuotta eli matkan alusta kirjan toisen osan ilmestymiseen saakka kirjan kirjoittamisen ehdoilla.

– Nyt ei enää tarvitse ajatella, että jotain on kesken. Olo on vapautunut. On taas aikaa tehdä muuta, kaikkea sellaista, mistä olen tinkinyt kirjoittamisen aikana, Levä sanoo.

Ja tuota muuta onkin jo valmisteilla. Hyvin monipuoliselta taiteilijalta on tulossa lähiaikoina runokirja sekä levyllinen musiikkia.

Pia Timberg

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka