Pikisaaren sauna saattaa lämmetä tänä kesänä

Pikisaaren Saunaseuran tavoitteena on saada jo pitkään muhinut haave yleisestä ja kaikille avoimesta saunasta vihdoin etenemään.

– Idea saunasta lähti saunaseuran Mikko Manniselta, joka kävi katsomassa Helsingissä sijaitsevaa Sompasaunaa. Haluamme Vaasaan julkisen saunan, joka toimisi suunnilleen samoilla periaatteilla kuin esimerkiksi Sompasauna, kertoo Johan Bäckman.

Pikisaaren saunan on tarkoitus toimia seuran jäsenten ja vapaaehtoisten voimin. Saunaan ei ole tarkoitus tuoda sähköä tai vettä. Vesipisteenä voisi toimia esimerkiksi täytettävä vesisäiliö. Puita voi tuoda itse tai niitä voisi olla siellä yhdistyksen puolesta. Ilman sähkö- ja vesijohtoja sauna tulee olemaan siis myös helposti siirrettävissä. Sauna toimii noudattamalla yhteisiä pelisääntöjä.

– Uskomme, että ihmiset arvostavat saunakulttuuria, eivätkä halua esimerkiksi tehdä ilkivaltaa. Toki sellaiseenkin täytyy varautua. Näillä näkymin myöskään mitään varaussysteemiä ei ole tulossa, vaan saunaan voi mennä silloin, kun itse haluaa. Tarkoitus ei ole, että joku lähtisi omimaan saunaa, vaan kaikille annetaan tilaa ja mereen pääsee vilvoittelemaan, Matias Mäkynen selittää.

Kiistaa sijoituspaikasta

Saunaseura on alustavasti suunnitellut saunan tulevan Pikisaareen, kuten yhdistyksen nimikin kertoo. Pikisaari on paikkana rauhallinen ja tarjoaa saunojille yksityisyyttä. Myös luonto on siellä koskemattomampaa kuin esimerkiksi Mansikkasaaressa, jonka läpi Pikisaareen kuljetaan.

Vaasan Työväen Purjehdusseuralla on venepaikkoja Pikisaaressa, mikä aiheuttaa huolta Purjehdusseuran jäsenissä.

– Purjehdusseura ei halua julkista saunaa Pikisaareen. Kapea saareen vievä tie täyttyisi autoista, jos sauna olisi Pikisaaressa. Tällöin pääsymme veneille olisi uhattuna, sanoo purjehdusseuran sihteeri Pekka Muurimäki.

Muurimäki ihmettelee, miksei saunaa voisi sijoittaa Mansikkasaareen, jossa on jo valmiiksi yleinen uimaranta. Pikisaaren Saunaseuran yhteinen mielipide on se, että Mansikkasaari voisi olla toinen varteenotettava vaihtoehto.

Mitä tulee mahdolliseen auto-ongelmaan saunan ollessa Pikisaaressa, voisi siihen löytyä erilaisia ratkaisuja. Saunaseuran Bäckman ja Mäkynen esittävät, että tarkoituksena on tuoda esiin autottomuutta.

Autot jätettäisiin Mansikkasaaren parkkipaikalle tai kauemmas. Myös kylteillä, liikennemerkeillä tai jopa jonkinlaisen maalatun taiteen avulla voitaisiin esittää, ettei Pikisaareen toivota ylimääräistä autoliikennettä.

Päätöksiä nopeasti

Pikisaaren saunaseura toivoo saunahankkeen onnistuvan jo tänä kesänä.

– Kunhan paikka saadaan yhteisymmärryksessä päätettyä ja suunnitelmat hyväksytettyä, nousee sauna varmasti nopeasti paikalleen, Bäckman sanoo.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, pääsevätkö vaasalaiset nauttimaan löylyistä jo tulevan kesän auringon alla.

Henna Kontola