Pelaamista pelaamisen ilosta

Vaasan lautapeliseurassa kokoonnutaan säännöllisesti pelaamaan lauta- ja korttipelejä. Seura kokoontuu tällä hetkellä kerran viikossa noin kymmenen hengen voimin pelailemaan.

– Olemme toimineet 10 vuotta Vaasassa, kerhon nykyinen vetäjä Peter Söderman kertoo.

Pari vuotta sitten pelaajia oli hänen mukaansa lähes parikymmentä.

– Elämäntilanteet muuttuvat ja useat ovat muuttaneet esimerkiksi toiseen kaupunkiin. Erilaisia pelaajia ja uusia pelityylejä kaivataan tietysti aina lisää, Söderman sanoo.

Peliporukka kasaan

Söderman aloitti lautapelien pelaamisen lapsena ja tykästyi siihen. Perheiden ja työn myötä oli haastavaa saada kaveriporukkaa kasaan ja järjestää peli-ilta.

– Meistä varmasti jokainen on pienenä pelannut jotain lautapeliä, varsinkin me jotka emme kasvaneet puhelimien kanssa, Söderman sanoo.

Hänestä pelaamisessa parasta on uusien pelien kokeileminen ja yhteisöllisyys.

– Aina pitää pyrkiä pelaamaan voittaakseen, mutta se ei ole pelin koko pointti. Harvemmin sitä valitsee peli-illassa itse tuomaansa peliä, minkä jo osaa pelata, vaan on hauskaa kokeilla uusia pelejä, Söderman selittää.

Pienen etsimisen jälkeen Söderman löysi Vaasan lautapeliseuran, jossa on itse ollut mukana viitisen vuotta.

– Meillä ei ole mitään tiettyä pelikategoriaa emmekä pelaa rahasta. Pelaamme lautapelien lisäksi myös korttipelejä, joissa ei ole fyysistä lautaa mukana. Jokainen peli on jonkun omasta kodista tuotu ja pelit poikkeavat usein toisistaan, Söderman kertoo.

Taktiikkaa ja onnekkuutta

Parhaita pelejä ovat Södermanin mielestä erilaiset optimointi- tai taktiikkapelit.

– Taktiikkapeleissä pitää miettiä, että jos teen tämän siirron, mitä voisi tapahtua seuraavaksi vai mokaisinko kaiken. Tämäntyyppiset pelit ovat oma juttuni, Söderman selittää.

Säkäpelit eli puhtaasti onnekkuudesta kiinni olevat pelit, kuten noppapelit, ovat kuitenkin myös jännittäviä.

– Minua itseäni ei kauheammin osakepelit puhuttele, mutta pelaamme joskus myös niitä, Söderman naurahtaa.

Peli-iltoja järjestettiin aiemmin steiner-koululla, mutta nyt toiminta on siirtynyt kristillisen koulun tiloihin. Peli-illat saattavat joskus venyä aina kello 23 saakka, mutta sitovaa mikään ei ole.

– Sillä ei ole niin väliä, missä pelaamme, sillä tarkoitus on pitää seuratoiminta ilmaisena ja avoimena kaikille. Jos ei pääse paikalle tai haluaa olla mukana vain hetken, se sopii, sillä me kaikki olemme pelaamassa siksi, että se on kivaa, Söderman kiteyttää.

Vaasa Game Days

Vaasassa järjestetään vuosittain kaikille avoin Vaasa Game Days -tapahtuma, joka on Pohjanmaan suurin pelialan tapahtuma.

– Viime vuonna tapahtumassa oli reippaasti yli 2 000 kävijää, Söderman kertoo.

Myös Vaasan lautapeliseura on mukana tapahtumassa, joka järjestetään Vaasan yliopistolla 27.-28. marraskuuta.

– Olemme siellä pelaamassa ja esittelemässä pelejä ihmisille pelaamisen ilon kautta, Söderman kertoo.

Emilia Kovanen