Patio tarjoaa ohjelmaa koko kesäksi

Mitä kesään kuuluvaa asiaa kysellään ravintola Fondiksesta jo maaliskuussa? Tietenkin Hartmanin talon sisäpihalla sijaitsevan Pation ohjelmalistaa.

Se on taas ilmestynyt. Hovioikeudenpuistikolta aikoinaan alkaneet streetjazzit ja -bluesit ovat Patiolla kasvaneet oikeaksi vaasalaiseksi ohjelmajätiksi.

Patiolla nähdään ja kuullaan ensi kesänä lähes kuusikymmentä keikkaa, kymmeniä bändejä ja artisteja. Genret liikkuvat jazzin ja bluesin lisäksi groovessa, rockissa ja popissa. Myös trubaduurit nousevat lavalle.

– Tätä läpyskää kysellään jo maaliskuussa, Fondiksen ravintolapäällikkö Jaakko Isokangas naurahtaa ja heiluttaa Pation painettua ohjelmapahvia.

– Elävää musiikkia viisi iltaa viikossa, keskellä kaupunkia ja ilmaiseksi. Voimme sanoa tehneemme oman osamme keskustan elävöittämiseksi, ravintolan vt. toimitusjohtaja Markus Apuli hehkuttaa.

Soittajatkin tykkäävät

Paitsi yleisö ja asiakkaat, Pation terassia kiittävät paikalliset musiikin harrastajat, jotka pääosin vastaavat kesän tarjonnasta.

– Tosi tasokasta on musiikki ollut, ja Vaasan Jazz Club on ollut tässä merkittävä tekijä, Isokangas kiittelee.

Hän on nähnyt, miten yleisö ja meno vaihtuvat illan tyylin mukaan.

– Meitä onkin pyydetty pitämään iltojen teemat kurissa, jazzit jatseina ja bluesit bluusseina, torstaisin ja tiistaisin. Eri tyyleillä on faninsa, Isokangas kertoo.

Viikonloppuisin Patiolla on kevyemmän ja rajumman menon vuoro, ja keskiviikkona on trubaduurien näytön paikka.

Jazz pysyy jazzina

Clark Jakobsson ja Jere Lahti Vaasa Jazz Clubista kertovat, että kesän aikana on tarkoitus soittaa kaiken tyylistä jazzia vaikka kokoonpanoissa olisikin samoja muusikoita.

– Soitamme kuitenkin sataprosenttisesti jazzia, Jakobsson korostaa.

Myös vokaali- eli laulajajazziin on satsattu. Lahden mukaan se uppoaa yleisöön: ”Koettu on.”

– Jostakin syystä naiset ovat vallanneet jazzlaulun. Meidän tähtiämme ovat Anneli Mattila, Reija Lang ja Mariam Sandhu, joka esiintyy tämän viikon torstaina, Jakobson huomauttaa.

Bluespuolella merkittävä vieras saapuu USA:sta. Mikko Peltola tuo tänä kesänä Patiolle 59-vuotiaan R.J. Mischon, jolta löytyy meriittejä vaikka muille jakaa.

Soitto alkaa Patiolla aikaisempien vuosien tapaan kello 19 ja päättyy tasan kello 22, kuten Vaasan kaupungin järjestyssäännöissä seisoo. Vain Taiteiden yössä 8. elokuuta Patiolla on jatkoaika.

Vesa Koivumäki