Pastori tukee sydänsurujen tai tenttien keskellä

Vaasan yliopiston ja ammattikorkeakoulun käytävillä kävelee oppilaitospastori. Hän on Tiina Keinänen, joka auttaa opiskelijoita kampuksilla.

– Minulle voi tulla juttelemaan sydänsuruista, opinnoista tai mistä vaan. Vastaanotolleni voi tulla, jos kaipaa keskustelukumppania, Keinänen sanoo.

Vaasan suomalaisen seurakunnan tarjoama palvelu on tarkoitettu kaikille opiskelijoille, ja se on vastapainoa arjen suorituskeskeisyydelle.

Eniten oppilaitospastorille jutellaan ihmissuhteista ja yksinäisyydestä.

– Parhaimmillaan opiskelija saa keskustelustamme peilausta omaan tilanteeseensa ja työvälineitä ongelmatilanteen ratkomiseen. Omat kaverit ja läheiset eivät välttämättä pysty yhtä objektiiviseen kuunteluun.

Keinänen on työskennellyt vuoden ajan korkeakoulujen kampuksilla. Sitä ennen hän oli Laihialla seurakuntapastorina ja kirkkoherrana.

– Opiskelijoiden joukossa työskentely on mielekästä ja haastavaa. Opiskelijat ovat upea ja älykäs ryhmä. He ovat elämänvaiheessa, jossa monet ovet ovat vielä avoinna.

Opiskelijoita tulee vastaanotolle etenkin silloin, kun opiskelijaterveydenhuollon palveluissa on ruuhkaa tai kun tentit ja takarajat painavat päälle.

– Tietysti opiskelijat löytävät minut, mitä paremmin olen esillä. Pyrinkin osallistumaan moniin tapahtumiin ja infoihin.

Molemmilla kampuksilla. Oppilaitospastorin vastaanotto on tiistaisin Vaasan yliopistolla ja keskiviikkoisin ammattikorkeakoululla. Keinäseen voi kuitenkin olla yhteydessä muinakin päivinä ja sopia ajan.

– Voimme tavata myös seurakunnan tiloissa, jos se on helpompaa.

Oppilaitospastorin mukaan kirkon diakoniatyön tarkoituksena ei ole julistaa ympäripyöreää höttöä, vaan olla toisenlaisen maailman ääni.

– Meidän sanomamme on, että kaikki ei ole rahaa ja valtaa. Lopulta tärkeintä on, että huolehdimme toisistamme.

Aktiivinen kansainvälinen yhteisö. Korkeakoulutyön lisäksi Keinänen tekee työtä kansainvälisen seurakunnan ja maahanmuuttajatyön parissa.

– Suomalaisessa seurakunnassa on aktiivinen kansainvälinen yhteisö, jossa on maahanmuuttajia eri maailmankolkista.

Keinänen on mukana järjestämässä viikoittaista englanninkielistä jumalanpalvelusta Palosaaren kirkossa. Hän tekee myös paljon yhteistyötä muun muassa Vaasan sudanilaisen yhteisön kanssa.

– Vaasassa on paljon Sudanista kiintiöpakolaisena tulleita. Kirkko tekee myös kotouttamiseen ja tukemiseen tähtäävää työtä.

Keinänen tukee myös kansainvälisiä opiskelijoita.

– Olen mielelläni käytettävissä erilaisissa koulutuksissa ja tapahtumissa, jotka käsittelevät kriisityötä ja kansainvälisyyttä.

Janette Litmanen