Pärjäisitkö 72 tuntia omin avuin?

Marraskuun ajan Vaasassa järjestetään Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön 72 tuntia -koulutuksia, joissa perehdytään kotitalouksien omatoimiseen varautumiseen. Kaikille avoimet parin tunnin koulutukset opastavat pärjäämään ainakin 72 tuntia häiriötilanteen sattuessa.

– Pitkittyneessä sähkökatkossa voivat kaupatkin joutua sulkemaan ovensa. Olisi hyvä, että kotoa löytyisi tällöin vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa, juomaa ja lääkkeitä, 72h-kouluttaja Kari Pukkila kertoo.

Harjoittele etukäteen

72h-koulutuksissa käydään keskustellen läpi varautumista erilaisiin häiriötilanteisiin. Pukkila kannustaa miettimään ja harjoittelemaan tilanteita myös kotona etukäteen.

– Kotivaraan kuuluvat ruuan ja juoman lisäksi muun muassa paristoilla toimiva radio ja taskulamppu, käteistä rahaa sekä ensiaputarvikkeet. Monen kotoa löytyy myös ulkogrilli, jolla voi laittaa ruokaa sähkökatkoksissa.

Kotoa on hyvä löytyä myös kaupasta ostettua pullovettä sekä puhtaita ja kannellisia vesiasioita.

– Vesikatko voi johtua esimerkiksi sähkökatkosta tai veden saastumisesta. Jos katko pitenee, kannellisilla astioilla voi noutaa vettä vedenjakelupisteestä, Pukkila opastaa.

Lämmintä päälle

Varsinkin talvella tapahtuvissa häiriötilanteissa talojen ja asuntojen kylmeneminen tulee nopeasti ongelmaksi. Varautumista kannattaa harjoitella niin omakotitaloissa kuin taloyhtiöissä.

– Kun kodin lämpötila laskee, takka on hyvä varalämmönlähde. Jos takkaa ei ole, lämmin vaatetus ja peitot auttavat pysymään lämpimänä. Myös makuupussit tulevat arvoonsa kylmissä olosuhteissa.

Kylmässä asunnossa kannattaa yöpyä yhdessä tilassa ja nukkua vierekkäin.

– Huomista voi rakentaa tekemällä vilteistä teltan pöydän ympärille ja nukkumalla sen alla. Retkitelttakin on hyvä yöpymisväline, jonka voi pystyttää sisälle, sanoo Pukkila.

72h-koulutuksia pidetään marraskuussa esimerkiksi 9.11. kello 18-20 nuorisokahvila Kultsassa ja 11.11. kello 17-19 Sundomin kirjastossa. Maksuttomiin tilaisuuksiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Raija Koivisto