Palkittu elokuva tarjoaa yllättäviä juonenkäänteitä

Parasite (2019), tämä eteläkorealainen sensaatio, teki historiaa voittamalla ensimmäisenä ei-englantilaisena elokuvana parhaan elokuvan Oscar-palkinnon. Mainittakoon, että elokuva oli ehdolla kuudessa eri sarjassa, joista palkittiin neljässä ja myös yksimielisesti Kultaisella palmulla Cannesin elokuvajuhlilla.

Elokuva on ehdottomasti kaiken tämän arvoinen ja nyt vihdoin vuokrattavissa. Mielenkiintoinen, mustaa huumoria tihkuva yhteiskuntasatiiri on ilahduttavan virkistävä poikkeus, suorastaan harvinaisuus.

Herkullinen kokonaisuus

Ki-taekin perhe elää kädestä suuhun ja kutsuu kodikseen tunkkaista kellarihuoneistoa. Näköala ikkunoista on humalaisten miesten virtsaamalle ja roskien täyttämälle kujalle. Youtuben ihmeellinen maailma tuottaa rahat perheen kassaan, tosin kyseessä on pizzalaatikoiden kääriminen videoiden opetuksella.

Perheen poika Ki-woo (Choi-Woo Sik) on kuitenkin älykäs nuorukainen, joka ei vielä ole päässyt yliopistoon opiskelemaan. Kaveripiiristä eräs ystävä pyytää Ki-woota tuuramaan vaihto-oppilasvuonna englannintuutorina varakkaassa Parkin perheessä.

Parkin perheessä koirat syövät paremmin kuin ihmiset ja aurinko paistaa lähes aina suurista olohuoneen ikkunoista. Yllättäen Ki-woo huomaa duunaavansa koko perhettään töihin Parkin perheen pariin ja vanhat työntekijät syrjäytetään neuvokkaasti ulos toimistaan.

Kellarikerroksiin on kuitenkin jäänyt piilemään ex-työntekijöiden jäämistö, joka uhkaa uutta järjestystä perheessä. Sen enempää juonta tai yksityiskohtia paljastamatta sanottakoon, että erittäin herkullinen, luokkayhteiskunnalle virnuileva elokuva tarjoilee koko ajan uusia yllättäviä juonikäänteitä.

Viimeisen päälle hiottu

Elokuvan ohjaaja, käsikirjoittaja Bong Joon Ho on tehnyt ehyen kokonaisuuden, jossa jokainen yksityiskohta on viimeisen päälle hiottu.

Ki-taekin perhe on hauska ja yhteen hiileen puhaltava yksikkö, kun taas Parkin perheen jäsenet kuvataan rikkonaisina suorittajina. Omaa omaperäistä rooliaan perheessä pelaavat myös muut taloudenhoitajat.

Äkkirikastuminen on aina kiehtonut ja niin tässäkin elokuvassa se toimii kaiken toiminnan keskipisteenä. Yhteiskuntakritiikin lisäksi elokuvassa sivutaan ilmastonmuutosta, kun rankkasateiden aiheuttamat tulvat täyttävät Kimin perheen kellarikodin.

Samaan aikaan, kun puolet kaupungista oleskelee koulun liikuntasalissa tulvia paossa, Parkin perhe järjestää hulppeita synttärijuhlia perheen rämäpäiselle kuopukselle.

Parasite on harvinainen helmi, joka pitää katsoa pelkästään yleissivistyksen vuoksi. Elokuvasta tulee klassikko, eikä Bong Joon Ho varmasti osannut arvata, että elokuvasta tulee näin suosittu. Jotain se kertoo kuitenkin meidän ajastamme ja tavastamme tarkastella maailmaa. Mitä on onni? Tuoko raha onnea? Vai onko onni olla vain olemassa?

Viisi tähteä

Mirella Kivelä