Päivystysvalmiudessa sekä työssä että harrastuksessa

VIIKON VIERAS: Vaasalainen Jouni Tuori osallistui helmikuussa avantouinnin suomenmestaruuskisoihin. Ähtärissä järjestetyissä SM-kilpailuissa hän kauhoi omassa ikäsarjassaan sijalle kahdeksan.

Tapahtuma oli mieleenpainuva kokemus Vaasan Pingviinien edustajalle, joka oli mukana ensimmäistä kertaa.

– Kisoihin valmistautuminen oli oma urakkansa, ja kävin muun muassa säännöllisesti uimassa. Kisoissa uimme 25 metrin matkan jääkylmässä vedessä. Ensi vuonna kilpailut järjestetään Turussa, jonne toivottavasti lähdetään mukaan isommalla porukalla.

– Avantouinnista saa todella hyvän fiiliksen. Olen käynyt Vaasan Pingviinien saunalla ja avannossa Hietasaaressa säännöllisesti nyt puolentoista vuoden ajan. Torstai-iltaisin kello 22–23 on kovien löylyjen tunti, jossa olen tavannut käydä joka kerta.

Kuntoa ja kestävyyttä. Parhaillaan Tuori valmistautuu toisen harrastuksensa tiimoilta meripelastustaitokisoihin, jotka järjestetään 13.–15. heinäkuuta Raahessa. Vapaaehtoinen meripelastaja huolehtii kunnostaan liikkumalla aktiivisesti ja monipuolisesti ympäri vuoden.

– Pidän lihaskuntoa ja kestävyyttä yllä esimerkiksi uimalla, pyöräilemällä, juoksemalla ja rullaluistelemalla. Hyvä kunto on tärkeä myös siksi, että meripelastustehtäviin lähdetään toisinaan vähillä unilla, ja keikat voivat venähtää useiden tuntien pituisiksi.

Jäiden lähtöä ja avovesiä odotellessa Tuori on valmistautunut kauden alkuun osallistumalla meripelastajien yhteisiin viikkokoulutuksiin sekä opastamalla muitakin merellä liikkujia.

– Hiljattain olen suorittanut myös saaristo- ja rannikkolaivurikurssit, joissa opin paljon tärkeitä asioita erityisesti navigoinnin kannalta. Helmikuussa vierailimme sukellusseura Delfinin talvitapahtumassa opastamassa sukeltajanalkuja Norppia jääturvallisuudessa ja jäänaskaleiden käytössä.

Saaristo tutuksi. Kansimiehenä toimiva Tuori aloitti meripelastustoiminnan vuonna 2011 uteliaisuudesta.

– Meripelastus vaikutti hienolta harrastukselta, sillä meri on aina kiinnostanut minua. Toiminta kiinnosti siksikin, että vanhempani ovat toimineet pelastusalalla, isäni ylipalomiehenä ja äitini 40 vuotta hätäkeskuksessa päivystäjänä.

Tuori pitää luonnossa liikkumisesta, ja myös halu hankkia paikallistuntemusta kannusti mukaan toimintaan.

– Oman veneeni lasken vesille mahdollisimman pian, kun jäät ovat lähteneet kokonaan pois. Saaristossamme on paljon retkeilypaikkoja nähtäväksi ja käytäväksi, kuten Kuparisaari ja Larsbjörkaskär. Kauempaa Mikkelinsaarten ja Raippaluodon välistä löytyy hieno Punakarien saariryhmä.

Itsenäinen työ. Tuori valmistui sähköasentajaksi Vaasan aikuiskoulutuskeskuksesta vuonna 2004. Sähköteknisestä osaamisesta on ollut hyötyä myös meripelastuksessa varusteiden ylläpitämisessä ja kehittämisessä. Päivätyökseen hän toimii hissihuoltoasentajana.

– Työni on hyvin itsenäistä, ja liikun laajasti vanhan Vaasan läänin alueella. Sekä huoltotyö että meripelastusharrastus ovat päivystysluonteisia, ja ne vievät moniin mielenkiintoisiin tilanteisiin. Työssäni olen päässyt huoltamaan Vaasan vanhintakin hissiä, joka on täysin eri aikakaudelta kuin uudet hissit.

Arjen pitävät vauhdikkaana myös perhe ja chilit.

– Olen pitkään kasvattanut chilejä, mutta tämän vuoden taimet paleltuivat, kun unohdin ne parvekkeelle. Naapurini oli aikanaan perustamassa Suomen Chiliyhdistystä, ja itsekin olen ollut mukana lähes alusta asti.

Raija Koivisto