Pääpalkinto pääsi ikäihmisten ohjaajaksi

Ikkuna-festivaalin arvonnan pääpalkinto iPad meni tänä vuonna enempi kuin oikeaan osoitteeseen. Sen voitti vaasalainen Helena Konttinen. Hän toimii tutorina Vaasan kesäyliopiston kurssilla, joka ohjaa ikäihmisiä tietotekniikan pariin.

– Siellä toimitaan omilla laitteilla ja juuri nyt syksyllä alkaa iPad-koulutus. Tämä palkinto tulee siten olemaan mukana ikäihmisten ohjaamisessa. Tuli kyllä tarpeeseen, onnellinen Konttinen lupaa.

Hänellä on ennestään iPad, mutta jo niin vanha, että ohjelmat takkuavat.

– Kestää kovin kauan, ennen kuin Ilkka-Pohjalainen aukeaa aamulla.

Opettajana toiminut Konttinen on eläkkeellä. Hän opetti jo työelämässä ollessaan peruskoululaisille tietotekniikkaa, joten saman aiheen jatkaminen ikäihmisten kanssa sujui kuin itsestään.

Hanke, jossa Konttinenkin on mukana, on nimeltään Geronet. Opetushallituksen tukemaa hanketta vetää Vaasan kesäyliopisto, se on kouluttanut myös tutorit.

– Toimimme opettajien apuna, vertaisohjaajina. Emme tee mitään ohjattavan puolesta, vaan ohjaamme ja rohkaisemme ikääntyviä käyttämään internetissä olevia palveluita, Konttinen kertoo.

Palvelut verkossa

Julkiset palvelut siirtyvät ja ovat jo siirtyneet verkkoon. Terveyspalvelut, verot, pankkiasia, ajanvaraukset, Konttinen luettelee joitakin. Hän kuitenkin muistuttaa, että verkon palvelut ovat helppoja ja käteviä, tarvitaan vain rohkeutta opetella niitä käyttämään.

– Ikäihmisiltä puutuu taito ja rohkeus, mutta kaikki kyllä oppivat.

Geronet-toiminta alkoi viime vuoden keväällä, mutta keskeytyi korona-epidemian vuoksi. Nyt on jo päätetty kurssin alkamispäivä ja ensimmäinen kokoontuminen.

– Saa nyt nähdä mihin tämä epidemia menee, mutta yritys jatkaa on meillä kova. Juuri alkavalle kurssille voi ilmoittautua Vaasan kesäyliopiston kautta, Konttinen neuvoo.

– Toivottavasti vanhukset innostuvat ja tulisivat rohkeasti mukaan. Vaasa-opistolla oli tietotekniikkakahvila ikäihmisille, mutta se loppui. Toivon, että tämä menestyy paremmin, Konttinen tuumii.

Konttinen oli täyttänyt arvontakuponkinsa Bankissa.

Vesa Koivumäki