Osala palaa kotiin – ”Onhan se hienoa”

Tulevana perjantaina Vaasan Kuparisaaressa koetaan hetki, jota Sportin kannattajat ovat odottaneet pitkään.

Sport-legenda Oskar Osala palaa kotikaukaloonsa, mutta vaasalaisten harmiksi Kärppäpaidassa.

– Se ei ole ihan tavallinen peli, sillä olen odottanut sitä innolla. Neljätoista jääkiekon täyteistä kautta on maailmalla takana ja nyt pääsen takaisin Kuparisaaren hornankattilaan. Onhan se hienoa ja siitä tulee varmasti itselleni ikimuistoinen tapahtuma, Osala hehkuttaa.

31-vuotias Osala on noussut Sport-legendaksi, vaikka hänellä on vyöllään vain yksi kausi Sportin edustuksessa. Osala oli mukana kaudella 2004-05, jolloin Kuopion KalPa jyräsi Kimmo Timosen ja Sami Kapasen johdolla Mestiksen mestariksi finaalisarjassa Sportia vastaan.

Nettipalstojen keskusteluissa osa kannattajista ymmärtää Osalan ratkaisun siirtyä Kärppiin ja osa taas pitää häntä petturina, kun ei palannut Vaasaan.

– Ymmärrän hyvin, jos jotkut ovat mielensä pahoittaneet. Päätös siirtyä Ouluun oli kuitenkin oman arvomaailmani mukainen ja seison päätökseni takana. En osaa sanoa millainen vastaanotto Vaasassa tulee olemaan, mutta toivottavasti ei liian hysteerinen.

Hullunmyllyä Vaasassa. Osala tahkosi edelliset seitsemän kautta Venäjän KHL:ssä, josta taskuun jäi muun muassa kaksi sarjan mestaruutta Metallurg Magnitogorskin riveissä.

Viime kauden jälkeen Osala päätti pitää tauon jääkiekosta ja keskittyi syksyn ajan muihin asioihin, kuten golfaamiseen ja läheisten kanssa yhdessä olemiseen.

– Tauko teki terää. Kaipasin jälleen kiekkoarkea. Mamballa (Mikko Manner) oli iso vaikutus, että valitsin Kärpät ja toki sekin painoi vaakakupissa, että täällä on hyvä mahdollisuus menestyä ja kaupunki on kiva. Jos olisin tullut Vaasaan, elämä olisi ollut varmasti aikamoista hullunmyllyä, Osala perustelee.

Osala on ainoa Sportin kasvatti, joka on pelannut NHL:ssä ja myös valittu olympiajoukkueeseen.

– Tällä kaudella pelini on ollut vielä hakemista ja fysiikan kanssa on tekemistä. Pelitapa Kärpissä on erilainen kuin, mihin olen tottunut. Onneksi on tullut vähän tehoja, se lievittää tuskaa. Nyt on hienoa, että voin yhdistää jääkiekon tasapainoisen ja mukavan arjen kanssa. Päivä alkaa vasta hallilta lähdettäessä, eikä lopu siihen, kuten Venäjällä.

Nautintoa metsästämässä. Osala on seurannut Sportin otteita tiiviisti.

– On ollut tosi kiva seurata Sportia, kun ovat tällä kaudella pelanneet niin hienosti. Maukka (Ari-Pekka Pajuluoma) ja joukkue ovat tehneet hienoa työtä, Osala kehuu.

Osalalla on Kärppiin sopimus tämän kauden loppuun.

– Etsin rehellistä nautintoa pelaamiseen, enkä mieti pisteitä tai maajoukkuejuttuja. Ensi kaudesta en tule tekemään päätöksiä vielä tämän kauden aikana.

Pelaatko vielä joskus Sportissa?

– Never say never, kaikki on mahdollista, Osala sanoo.

Jääkiekon liigaottelu Sport-Kärpät Kuparisaaren jäähallissa perjantaina 11.1. klo 18.30.

Jaakko Jokela