Open mic -illoissa pääsee esiintymään rennolla otteella

Keskiviikkoillan Open Mic Night alkaa soundcheckillä O´Malley´sissä. Kaksi kitaristia, basisti ja laulaja tarkastavat, että pubin nurkkaan kiikutetusta pienestä kaiuttimesta kuuluu kaikkien soittimien ääni.

Vaikka lava varusteineen on vaatimaton, kuulostaa illan alku lupaavalta.

Open mic -iltojen idea on, että lavalle saa hypätä esiintymään kuka vain haluaa. O´Malley´sin iltaan on esiintyjiksi esimerkiksi saapunut covereita esittävä bändi, stand up -koomikko ja rap-artisti.

– Täällä saa esittää mitä tahansa, mutta lähinnä tietenkin jotain viihdyttävää ja kevyttä ohjelmaa, kuten runoutta, stand upia, musiikkia tai taikuutta, kertoo tapahtuman järjestäjä Joonas Saarela.

Saarela on järjestänyt O´Malley´sissa iltamia viime syksystä lähtien. Aiemmin ilta järjestettiin joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai, mutta nyt ajankohta on siirretty keskiviikkoon, jotta illoille saataisi suurempi osallistujamäärä. Ainakin yhden illan perusteella ajankohdan vaihdos on tuottanut tulosta. Paikalle on saapunut reilu parisenkymmentä katsojaa ja esiintyjää.

– Olisi mahtavaa, jos open mic -skeneä voitaisi kasvattaa täällä Vaasassa, Saarela sanoo.

Räppäävä ope

Turusta Vaasaan muuttanut Tuomas Kaukoranta aka MC Hylje on kiertänyt ahkerasti avointen lavojen iltoja Vaasassa. O´Malley´sissa järjestettävään tapahtumaan hän on tullut esiintymään nyt neljättä kertaa.

– Haluaisin ehdottomasti esiintyä vielä enemmän. Täällä Vaasassa tuntuu olevan melko hyvä open mic -skene.

36-vuotias MC Hylje on omien sanojensa mukaan “oikealta ammatiltaan” englannin opettaja, mutta O´Malley´sin lavalla hänestä sukeutuu improvisoituja lyriikoita riimittelevä räppäri. Mies innostaa myös yleisön mukaan rytmittämään riimejään.

Illan tunnelma on rento ja leppoisa. Osa yleisöstä on tullut vain katsomaan muiden esityksiä, toiset odottavat omaa esitysvuoroaan. Illasta löytyy siksi myös hieman latausta, kun osa esiintymään aikovista jännittää omaa esitysvuoroaan.

– Kyllä aina vähän jännittää ennen lavalle menoa - ja niin pitääkin. Jos ei jännittäisi, silloin esiintyminen pitää lopettaa, Kaukoranta toteaa.

Jatkoa tiedossa

Saarela kertoo, että open mic-iltoja on varmasti tulossa lisää. Esimerkiksi ensi keväälle on suunnitteilla hankkia O´Malley´siin vetonaula, kuten tunnettu koomikko, jonka avulla tupa saataisiin täyteen katsojia.

– Tunnettua esiintyjää pääsisivät sitten lämppäämään meidän illoissa esiintyneet suosituimmat taiteilijat. Ehkä tällä tavoin iltoihin saataisiin vielä enemmän osallistujia.

Seuraavat Open Mic Nightit Ritzissä keskiviikkona 13.3. ja O´Malley´sissa 10.4. klo 19.30 alkaen.

Paula Kaskimaa