Onnistunut osallisuus vie kohti mutkatonta arkea

Pohjanmaalla kehitetään parhaillaan uusia tapoja kansalaisvaikuttamiseen.

Kehitystyötä tukee Pohjanmaan Osallisuusareena, joka järjestetään Palosaaren Alere-kampuksella 24. huhtikuuta.

– Ilmoittautuneissa on mukana niin oppilaitosten tutkijoita, järjestöjen edustajia kuin tavallisia kansalaisia. Tärkeänä kohderyhmänä ovat myös hyvinvointiyrittäjät, Pohjanmaan Järjestö 2.0 -hankkeen Jussi Koiranen kertoo.

Yhteisiä tempauksia

Osallisuusareena tarjoaa kävijöille tietoa sekä erilaisia osallistumismahdollisuuksia. Ohjelmassa on puheenvuoroja, tietoiskuja ja työpajoja osallisuuden eri näkökulmista.

– Onnistunut osallisuus tarkoittaa sitä, että jokaisella on mahdollisuus elää mutkatonta arkea ja vaikuttaa elinympäristössään. Tilaisuudessa pohditaan muun muassa sitä, miten kunnat voivat kannustaa asukkaita tempausten ja tapahtumien järjestämiseen.

Koiranen nostaa ohjelmasta esiin mielenkiintoisena poimintana Jaakko Blombergin.

– Kaupunkilaisaktiivi Blomberg toimii puuhamiehenä monien tapahtumien taustalla. Hän puhuu Areenassa yhteisöllisestä tekemisestä, Koiranen sanoo.

Robotti ja rollaattori

Areenalla keskustellaan ja testataan myös digitaalista arkea ja apuvälineitä erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa.

Digi-minimessuilta saa tietoa esimerkiksi Vaasan kotihoidon vuorovaikutteisista digitaalisista etäkotikäynneistä. Åbo Akademi tuo mukanaan kaikenikäisiä osallistujia kiinnostavan Pepper-humanoidirobotin.

– Aleressa on esillä myös Vaasan ammattikorkeakoulun älyrollaattori. Se on varustettu antureilla, joiden avulla heikommin näkevä tai kuuleva pystyy liikkuessa paremmin havainnoimaan ympäristöä, Koiranen kertoo.

Maksuton tapahtuma on avoin kaikille, jotka ovat kiinnostuneet osallistamisesta ja yhteisten asioiden kehittämisestä. Kaksikieliseen Osallisuusareenaan ilmoittaudutaan mukaan Pohjanmaan liiton nettisivuilla. Päivän ohjelma alkaa kello 9 ja päättyy kello 19.

Raija Koivisto