Onko kotiisi unohtunut yli 2000 euron osakepaperi?

Huhtikuun 15. päivä tulee täyteen kymmenen vuotta siitä, kun Viria Oyj:n (silloisen Anvian) osakkeet liitettiin arvo-osuusjärjestelmään ja suurin osa osakkeista siirtyi omistajiensa arvo-osuustileille.

Ajankohta on merkityksellinen, sillä sen jälkeen Virian yhtiökokouksella on osakeyhtiölain mukaan mahdollisuus päättää paperiosakkeiden oikeuksien menettämisestä.

– Tällaista päätösesitystä ei vielä ole, mutta varmuuden vuoksi suosittelemme jäljellä olevien paperiosakkeiden siirtämistä arvo-osuustileille mahdollisimman pian, sanoo viestintäjohtaja Tiina Nieminen Virialta.

Neuvoja palvelunumerosta

Jos osakekirja on tallessa ja siinä on siirtomerkinnät nykyiselle omistajalle, prosessi hoituu jouhevasti.

Jos taas osakekirja on siirtynyt esimerkiksi perinnönjaossa uudelle omistajalle, tarvitaan enemmän asiakirjoja osoittamaan oikea omistaja. Niiden keräämisessä voi mennä aikaa.

Kukin paperiosake vastaa sataa Virian osaketta. Koska Viria ei ole pörssissä, osakkeella ei ole noteerattua markkinahintaa. Privanet-kauppapaikalla Virian osakkeella on viime aikoina käyty kauppaa 23-24 euron osakekohtaisella hinnalla, joten sen pohjalta yhden paperiosakkeen arvoksi voisi laskea jopa 2400 euroa.

Jos omistaa Virian tai sen edeltäjän (Anvia, Vaasan Läänin Puhelin, Vaasan Puhelin tai Etelä-Pohjanmaan Puhelin) paperiosakkeen, Virian verkkosivuilta löytyvät tarkemmat ohjeet sekä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin. Viria on myös avannut palvelunumeron 010 273 2400 nimenomaan tätä tarkoitusta varten.

Osingot takautuvasti

Paperiosakkeita on vielä noin 3900 kappaletta. Vuosien mittaan määrä on pienentynyt, kun osakkeita on kirjattu arvo-osuuksiksi.

Nyt toivotaan, että loputkin osakekirjat löytyisivät piironginlaatikoista ja tallelokeroista ja nekin siirrettäisiin arvo-osuusjärjestelmään.

– Omistaja hyötyy siirrosta myös siten, että saa osingot takautuvasti kolmen vuoden ajalta. Yhden paperiosakkeen osalta takautuvat osingot ovat tällä hetkellä (8.5. asti) ennen veroja 518 euroa, Nieminen muistuttaa.