Uutiset

Olympialaisten aikaraja vajaan sekunnin päässä

Nader Khalili on kauhonut tiensä maajoukkueen huippuryhmään. Kuva: Paula Kaskimaa
  • Vaasa

Vuoden 2021 parauinnin huippuryhmään on valittu vaasalainen Nader Khalili. Maajoukkueen huippuryhmään valitaan vuosittain OKM:n ja Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tukiurheilijat.

– Hyvältähän se tuntuu, vaikka olikin odotettavissa. Aiemmin olen uinut aikuisten ja nuorten maajoukkueissa, nyt jäin pois nuorten puolelta, Khalili kertoo.

Poisjäänti johtuu sekä iästä että siitä, että nuoret ovat tuloksellisesti kaukana Khalilista.

– Ei olisi ollut järkevää jatkaa nuorten ryhmässä. Uin myös TeamTokio -ryhmässä. Minun on vielä mahdollista saavuttaa Olympialaisten aikaraja, siitä puuttuu tällä hetkellä 0,6 sekuntia.

Leireiltä sparrausapua

Khalili harjoittelee pääsääntöisesti Vaasan uimaseurassa. Lisäksi hän osallistuu maajoukkueleireille, joita huippuryhmällä on muita enemmän. Uimaliitossa vammaisuinti ja normiuinti on integroitu, ja uimarit harjoittelevat leireillä yhdessä.

– Siellä saa hyvin sparrausapua, Khalili toteaa.

Koronaepidemia on vaikuttanut Khalilin uinteihin paljon. Viime vuonna kaikki kisat ulkomailla peruttiin. Nyt Khalili jännittää järjestetäänkö toukokuiset EM-kisat, joihin hänet on jo valittu.

Nuoren miehen tavoite on Tokion-kisoissa. Ennen sitä hän toivoo voivansa osallistua mahdollisimman moniin pienempiin kisoihin.

– Kisoissa saa rutiinia, ja näkee oman tasonsa. Suomen sisällä se on tosi vaikeaa, kun ei ole paljon oman luokan kilpailijoita.

Maajoukkuetoiminta tukee

Maajoukkuetoiminnan tavoitteena on antaa työkaluja ja herättää ajatuksia uimareiden päivittäisen valmennuksen kehittämiseen, luoda yhteisöllisyyttä sekä mahdollistaa erilaisten treenivastusten kanssa harjoittelemisen maajoukkueen tapahtumissa.

– Maajoukkuetoiminnan tulee tukea ja palvella uimari-valmentaja-pareja, sillä nimenomaan päivittäinen tekeminen on keskeisessä osassa kehitystä. Tietenkin maajoukkuetoimintaan kuuluu myös esimerkiksi erilaisia testejä, joiden tavoitteena on antaa uutta tietoa ja tukea näin uimarin matkaa huipulle, huippu-uinnin valmennuspäällikkö Tommi Pulkkinen avaa.

Uinnin huippuryhmän tavoitteena ovat olympialaiset sekä paralympialaiset.

– Maajoukkueen tavoitteet ovat kansainvälisissä arvokilpailuissa, ja toiminta tukee uimareiden valmistautumista näihin ja antaa työkaluja huipulle pääsemiseen, Pulkkinen jatkaa.

Katja Lahti

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka