Nyt otetaan kylistä mittaa - Gerby vastaan Västervik

Perinteeksi muodostunut Gerby-Västervik -päivä järjestetään jälleen Strömsössä. Koko perheen juhlapäivää vietetään lauantaina 20. heinäkuuta kello 12 alkaen.

– Muistan lapsuudestani sen, kuinka kaikki tulivat viettämään päivää veneellä. Veneitä oli koko ranta täynnä ja jos halusi maihin, piti kävellä muiden veneiden kautta kuin siltaa pitkin. Kaikki olivat hyvin avuliaita ja auttoivat toinen toisensa rantaan, Tommy Fred Gerby-Västervik kotiseutuyhdistys ry:stä kertoo.

– Veneellä on tänäkin päivänä mahdollista tulla viettämään päivää, hän lisää.

Paljon ohjelmaa

Päivän aikana vieraille tarjoillaan esimerkiksi lohikeittoa, makkaraperunoita, grillimakkaraa, kahvia, vohveleita, jäätelöä ja tapahtumasta löytyy anniskelualue. Lisäksi ohjelmalista tapahtumalla on pitkä.

– Meillä on ajoneuvonäyttely, missä valitaan paras kulkupeli, kirpputoripöytiä, on opastusta Strömsön talossa sekä kyläkamppailu, missä kisaillaan Gerby vs. Västervik jalkapallo-ottelussa ja köydenvetokilpailussa. Tietysti muutkin ovat tervetulleita kilpailemaan ja tapahtuma on ylipäätään nimestään huolimatta tarkoitettu ihan kaikille vaasalaisille, varapuheenjohtaja Heli Pakkanen selittää.

Tapahtumassa on pyritty huomioimaan niin lapsiperheet kuin ikäihmisetkin. Päivän ohjelmistosta löytyy lapsille pomppulinna ja kummitustalo. Musiikista vastaavat muun muassa Vaasan kesäartistit ja JB’s West Coast Band.

– Ranta on auki kävijöilleen myös silloin, eli mukavan rantapäivän lomassa voi tulla nauttimaan ihanasta kylätunnelmasta, Pakkanen lisää.

Illalla vietetään perinteisiä lavatansseja tanssimusiikin tahtiin.

– Silloin tapahtumassa esiintyvät Two Zides ja Allan & The Astronauts + Special guest Viktor Hurmio, puheenjohtaja Marcus Hellman kertoo.

Pitkät perinteet

Ensimmäistä kertaa päivää vietettiin jo 1980-luvulla, kun Gerby-Västervik kotiseutuyhdistys ry perustettiin. Yhdistyksen päämääränä on alusta alkaen ollut suojella alueen kulttuuriperintöä, perinteitä ja ajaa asukkaiden asioita.

Vuosien saatossa molemmat asuinalueet kehittyivät niin paljon, että kahdesta entisaikojen maaseutukylästä, jotka liitettiin Mustasaaren kunnasta Vaasan kaupunkiin, on muodostunut yksi suurimmista asuinalueista koko Vaasassa.

– Gerbyn ja Västervikin alueella asuu tätä nykyä jo 10 000 ihmistä, Hellman sanoo.

Päivä on yksi monista tavoista tuoda yhteen kaikki alueella asuvat ihmiset, kuten alkuaikoinakin.

– Silloin järjestettiin perinteistä sappaanheittoa, eukonkantoa ja pussihyppelyä, Fred kertoo.

Tapahtuma lopetettiin 17 vuoden jälkeen talkoovoiman ja yleisön puutteen vuoksi, mutta nyt uuden kotiseutuyhdistyksen hallituksen myötä se tuotiin päivitettynä takaisin vuonna 2016.

– Tietysti talkoolaisia voisi aina olla enemmän, vaikka tunnin tai pari kerrallaan, koska kyllä näissä järjestelyissä on paljon työtä. Kun päivä on ohi, ymmärtää aina kerta toisensa jälkeen kuinka hienosta tapahtumasta onkaan kyse ja miksi tätä järjestämme, Fred sanoo.

– Tilauksessa on hyvä sää ja paljon väkeä, Pakkanen päättää.

Emilia Kovanen