Nuori yrittäjä loihtii kesäiset leivonnaiset

VIIKON VIERAS: Kansalaisjärjestö 4H tukee toiminnallaan lasten ja nuorten tasapainoista kehitystä ja kasvua. Järjestön kautta 13–28-vuotiaat nuoret voivat perustaa 4H-yrityksen, mikä edistää nuorten omatoimisuutta, yritteliäisyyttä sekä arjen taitoja.

17-vuotias Linda Kuparinen perusti 4H-yrityksensä kaksi vuotta sitten.

– 15-vuotiaana etsin netistä nuorille tarkoitettua tietoa yrityksen perustamisesta. Löysin 4H-yritykset, joista en ollut kuullut aiemmin. Otin rohkeasti ensimmäiset askeleet ja perustin oman leivontayritykseni nimeltään Kotileipomo Herkkuhetki.

Kuparinen kertoo oppineensa valtavasti uusia asioita kahden vuoden aikana.

– Halusin perustaa 4H-yrityksen, koska sen kautta voi kokeilla yrittäjyyttä nuorena. Alkuun en tiennyt yrittämisestä tai yrityksen pyörittämisestä juuri mitään, mutta hain lisää tietoa netistä. Yrittäjäisänikin on antanut vinkkejä. Hän on auttanut paljon myös kuskaamalla, sillä minulla ei ole vielä ajokorttia.

Nuoresta yrittäjästä tuntuu tänä päivänä, ettei hän yritystä perustaessa tiennyt paljon mitään leipomisestakaan.

– Kahdessa vuodessa taitoni ja tekniikkani ovat kehittyneet valtavasti. Osaan tehdä monia asioita nopeammin ja paremmin. Kakkupohjan tekokin sujuu nyt tosi helposti.

Kuparinen vinkkaakin, että kakkutaikinasta saa kuohkean, kun munia ja sokeria vatkaa riittävän pitkään ja jauhoihin sekoittaa osaksi perunajauhoja.

Kuparinen kertoo innostuneensa leivonnasta jo nuorena.

– Herkkuhetkessä valmistan asiakkaille erilaisia leipomotuotteita. Teen niin täytekakkuja, voileipäkakkuja kuin suolaisia piirakoitakin. Oli mukava, kun sain tehdä omiin rippijuhliinikin tarjoilut. Juhlat olivat pienet, mutta tarjottavaa oli paljon juustokakuista kekseihin.

Sokerimassakakut ovat Kupariselle mieluista leivottavaa, sillä niiden tekemisessä saa käyttää luovuutta ja kokeilla erilaisia ideoita.

– Monet koristeet ovat aikaa vieviä, ja saan haastaa niiden tekemisessä itseäni. Olen kehittynyt paljon erityisesti koristelutekniikoissa.

Kesäreseptinä Kuparinen suosittelee marenkipohjaista britakakkua tai pavlovaa sekä perusvarmaa kesäherkkua: mansikkakermakakkua.

– Käytän leivonnassa paljon kotimaisia raaka-aineita, ja hillot keitän itse kotimaisista marjoista. Mansikat poimin tai ostan valmiina, mustikat haen itse metsästä. Hyödynnän myös vadelmia, puna- ja mustaherukoita sekä omenoita. Kesä on siitä ihanaa aikaa, että silloin on helposti saatavilla kotimaisia tuotteita.

Vaasassa syntynyt Kuparinen kävi peruskoulunsa Vikingan alakoulussa ja Porvarinkadun yläkoulussa. Nyt hän opiskelee toista vuotta ruotsinkielisessä ammattiopistossa YA:lla.

Kokkilinja oli Kupariselle helppo valinta, ja harjoittelukokemusta on kertynyt jo lounasravintolasta ja kahvilasta.

– Tykkään tehdä kaikenlaista, enkä peruskoulun jälkeen halunnut mennä vain lukioon lukemaan. Ammattiopiston yhdistelmäopinnoissa saan opiskeltua samaan aikaan sekä käytännön ammatin että lukion. Alun perin mietin kondiittorialaa, mutta kokkiopinnoissa saan monipuolisemman tiedon ja kokemuksen alasta.

Kuparinen on aktiivinen sosiaalisessa mediassa.

– Pidän paljon valokuvaamisesta. Instagramissa ja Facebookissa voi seurata työtäni, sillä otan usein kuvia leipomuksistani.

Opiskelun ja yrittämisen lisäksi Kuparinen viettää myös aikaa kavereiden kanssa ja käy kuntosalilla.

Raija Koivisto

>>>>>>> Stashed changes