Nuoret nauttivat kesäteatterin tunnelmasta

Vaasan ylioppilasteatteri Rampin kesäteatterissa saa sunnuntaina ensi-iltansa Risto Räppääjä ja villi kone -musiikkinäytelmä.

Scandic Waskian terassipihan lavalle nousee Riston roolissa 19-vuotias Mikko Peltomäki.

– Näytelmä on aivan upea ja Riston roolissa olen saanut paljon vastuuta lavalla. Risto Räppääjä on ajaton ja näytelmän teemakin ajankohtainen, sillä villi kone eli puhelin ottaa Ristosta vallan ja vetää Ristoa pois ystävänsä Nellin luota, Peltomäki kertoo.

Kesäteatteria ja katutanssia

Peltomäkeen pisti teatterikärpänen vuonna 2016 ja hän on ollut mukana ensemblessa useissa Vaasan kaupunginteatterin näytelmissä.

– Rampin kesäteatterissa olin mukana vuonna 2018, jolloin näyttelin Pöperö-Maijan roolin Vaahteranmäen Eemelissä. Viime vuonna koreografioin Hairspray-musikaalin ja Peter Panissa olin yksi kadonneista pojista, Peltomäki sanoo.

Peltomäki nauttii teatterilavojen tunnelmasta ja ala houkuttaa tulevaisuudessakin.

– Syksyllä teen viimeiset ylioppilaskirjoitukset, lähden armeijaan ja sitten haluan palata tälle alalle. Olen miettinyt teatterikorkeaan hakemista, mutta sitäkin ennen on erilaisia askelmia, joihin voi suunnata, Peltomäki kaavailee.

Peltomäellä on myös pitkä tausta katutanssien parissa.

– Aloitin tanssimisen Tanssikoulu Kipinällä 10-vuotiaana. Hiphop on ollut päälajini, mutta olen tanssinut sen alalajejakin, kuten housea ja breakdancea. Opetan Kipinällä myös nuoria harrastajia, hän kertoo.

Ikimuistoiset musiikkiluokat

Riston Räppääjän rinnalla Nelli Nuudelipään roolissa näyttelee 21-vuotias Petra Rothovius. Vuonna 2017 hän on näytellyt Rampin Grease-musikaalissa Patty Simcoxin roolissa.

– Siitä jäivät ihanat kesämuistot. Opiskelen parhaillaan musiikinopettajaksi Jyväskylän yliopistossa sekä pop/jazz-laulajaksi konservatorion puolella. Nyt kesäksi palasin taas Vaasaan kesäteatterin lavalle, Rothovius sanoo.

Peltomäen tavoin myös Rothovius haaveilee työstä lavoilla.

– Toiveena olisi musiikkiin liittyvä työ, kuten laulaminen tai opettaminen. Tykkään paljon myös teatterista ja näyttelijän työstä, hän sanoo.

Molemmat nuoret ovat käyneet peruskoulun Vaasassa musiikkiluokilla.

– Musiikkiluokat ovat tuoneet esiintymisvarmuutta ja olemme kasvaneet siihen, että on mukava esiintyä. Yläkoulussa teimme musikaalityyppisen esityksen, johon luokan kanssa suunniteltiin niin juoni, rakenne kuin biisitkin, muistelee Rothovius.

Alakoulun Tiernapojat oli Peltomäelle ikimuistoinen esitys.

– Kävimme matkalla myös Unkarissa. Se oli aivan huippu kokemus ja ensiaskel kohti teini-ikääkin kuudennen luokan keväällä. Esiinnyimme Unkarissa niin museossa kuin ravintolassa kokeille kiitokseksi, Peltomäki kertoo.

Tiivis treeniviikko

Nuoret näyttelijät iloitsevat siitä, että koko perheelle sopiva kesäteatterinäytelmä saatiin lopulta järjestymään.

– Projektissa on ollut ihana olla mukana ja järjestää etenkin lapsille ohjelmaa, kun koronakevään aikana vietettiin paljon aikaa vain kotona, sanoo Rothovius.

– Esityksessä on luvassa myös värikäs puvusto ja silmää miellyttävä lavastus. Musapuolella ovat tukena olleet myös Vaasan nuoret artistit, kiittelee Peltomäki.

Ennen sunnuntain esitystä kaksikko viettää tiiviin viikon treeneissä.

– Harjoittelemme joka päivä ahkerasti. Meillä on mukana ihana porukka ja teatterin tekemisestä on saanut nauttia sydämen kyllyydestä. Jännitys yltyy vähitellen ja odotamme jo innolla tulevaa ensi-iltaa.

Raija Koivisto