Uutiset

Nuoret muusikot valmistautuvat innolla yhteiseen konserttiinsa

Viulisti Albert Sahlström sanoo, että koronaepidemian myötä vähentynyt kiire on tehnyt hyvää hänen soitolleen. Kuva: Jarno Pellinen
  • Vaasa

Vaasalaisille muusikoille Ahti Alavillamolle, 17, ja Albert Sahlströmille, 16, kevät on tarkoittanut paitsi lukio-opintojen, myös soitonopiskelun siirtymistä etäyhteyden varaan.

Alavillamo opiskelee pianonsoittoa Espoon Musiikkiopistossa, Sahlström pääaineenaan viulua Helsingin konservatoriossa ja sivuaineenaan pianoa Kuula-opistolla.

Ennen koronaepidemiaa Alavillamon arki koostui lähinnä koulunkäynnistä ja harjoittelusta.

– Nyt sekä koulunkäynti että pianonsoitto ovat hoituneet etäopetuksen kautta. Positiivista poikkeusajassa on ollut se, että olen saanut viettää enemmän aikaa perheeni kanssa, mutta ikävöin soiton sosiaalista puolta, Alavillamo pohtii.

Hän harmittelee poikkeusajan vuoksi peruuntuneita esiintymisiä.

– Esimerkiksi koulun musikaali siirtyi ensi syksylle ja kesän mestarikurssi sekä konserttimatka Italiaan jouduttiin perumaan. Onneksi Korsholman Musiikkijuhlat pystytään näillä näkymillä järjestämään, hän iloitsee.

Alavillamo ja Sahlström esiintyvät juhlilla elokuussa.

Enemmän harjoittelua

Sahlström kertoo matkustaneensa ennen koronaepidemiaa joka viikko Helsinkiin viulutunneille.

– Nyt olen lähettänyt videoita opettajalle ja saanut palautetta soitostani. Epidemia on pakottanut minut olemaan itsenäisempi opiskelussa ja harjoittelemisessa, hän pohtii.

Hän uskoo harjoitelleensa jopa enemmän kevään aikana kuin yleensä.

– Ei ole ollut paljon muuta tekemistä eikä ole tarvinnut matkustaa koko ajan Vaasan ja Helsingin väliä. Vaikka tuntuu oudolta sanoa, luulen että korona on tehnyt hyvää soitolleni sekä harjoittelurutiinilleni.

Hän kertoo nauttineensa erityisesti kiireettömyydestä.

– Korona on antanut minulle aikaa keskittyä soittoon ilman kiirettä. Luulen, että tämä on pisin konserttitauko, mitä minulla on ollut ainakin viiteen vuoteen.

Etäopiskelu ja yksinäisyys

Vaikka Sahlström on löytänyt koronaepidemian vaikutuksista positiivisia puolia, kaipaa hän silti entisiä rutiineja. Etäopiskelu tuntuu aika ajoin yksinäiseltä.

– Minulla on tosi paljon energiaa ja inspiraatiota soittaa. Suunnittelemmekin erilaisia musiikillisia ideoita yhdessä Alavillamon kanssa.

Sahlström kertoo kaipaavansa myös esiintymisiä, musiikin jakamista kuulijoille.

– Konsertit ja yhteissoitto ovat minulle tärkeimpiä asioita musiikissa. Ne ovat molemmat jääneet pois koronan takia, hän harmittelee.

Nuorimies odottaakin innolla elokuuta, jolloin hän pääsee esiintymään yhdessä Alavillamon kanssa Korsholman Musiikkijuhlilla. Elokuun 3. päivä järjestettävä konsertti on poikien ensimmäinen oma konsertti.

– Odotan konsertilta uusia kokemuksia ja toivottavasti myös suurta yleisöä. Konserttiohjelmiston harjoitteleminen vaatii paljon omaa harjoittelua, mutta harjoittelemme myös yhdessä Kuula-opistolla, Alavillamo kertoo.

Yhdessä kiva soittaa

Pojat työstävät yhteiseksi kappaleekseen Brahmsin 2. viulusonaattia, minkä lisäksi molemmilla tulee olemaan soolokappaleita. Ohjelmassa tulee Brahmsin lisäksi olemaan ainakin Sibeliuksen ja Chopinin tuotantoa.

Pojat ovat ennenkin soittaneet yhdessä.

– Albertin kanssa on mahtava soittaa. Hän on todella taitava viulisti ja meidän on vaivatonta soittaa yhdessä, Alavillamo kehuu.

– On kiva löytää ikätoveri, jonka kanssa soittaa ja keskustella soittamisesta. Olemme soittaneet jo pari vuotta yhdessä konserteissa. On hienoa huomata, kuinka olemme molemmat menneet paljon eteenpäin vuosien saatossa, Sahlström sanoo.

Katja Lahti

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka