Nuoret haastoivat päättäjiä kyselytunnilla

Viime lauantaina järjestetty Vaasa mitä kuuluu -tapahtuma oli tärkeä tilaisuus alueen järjestöjen ja nuorten näkökulmasta. Vuoden teeman – nuoret, järjestöt ja osallisuus - hengessä muun muassa Pohjanmaan Yhdistykset ja Vaasan nuorisovaltuusto löysivät toisensa.

POHY:n toiminnanjohtajan Tuula Jäntin mukaan tapahtumalla haluttiin koota yhteen alueen nuoria ja järjestöjä, jotta vuorovaikutusta syntyisi eri sukupolvien kesken.

– Nuoret eivät välttämättä tiedä paljon alueen järjestöistä, jotka olivat nyt kootusti koolla. Toisaalta järjestöjen intresseissä on saada toimintaan mukaan myös innokkaita nuoria, hän kertoo.

Hyviä kysymyksiä

Lauantaipäivä kutsui osallistujia Vasa Övningskolan tiloihin yhteisen kahvittelun, tanssi- ja musiikkiesitysten sekä järjestötorin pariin. Paneelikeskustelussa eri järjestöjen nuoret ottivat puolestaan kantaa muun muassa vapaaehtoistyöhön, harrastusmahdollisuuksiin ja työllistymiseen.

– Nuorilla oli tärkeä rooli jo toistamiseen pidetyn tapahtuman suunnittelussa ja toteuttamisessa. Kyselytunnilla nuoret esittivät myös hyviä kysymyksiä päättäjille ja poliitikoille, kehuu Jäntti.

Carolina Keltto oli yksi järjestelyihin osallistuneista nuorista. Hänen mielestään on hyvä, että tämänkaltaisia tapahtumia järjestetään, sillä monet nuoret haluavat löytää tavan vaikuttaa asioihin.

– Nuoret eivät tiedä, miten tai missä näin voisi tehdä, ja he haluavatkin lisää tietoa järjestöistä. Olisi paljon hyötyä, jos järjestötoimintaan saataisiin lisää nuoria mukaan. Näin nuorten näkökulmat tulisivat esille, ja nuoret saisivat kokemusta myös työelämää varten.

Yhteinen sävel

Keltto ei ole aiemmin ollut mukaan järjestö- tai vapaaehtoistoiminnassa.

– Osallistuminen on suunnitelmissa, kun vain keksisin, miten voisin sen tehdä. Enemmän nuoria saisi varmasti mukaan toimintaan, jos saisimme kouluilta lisäpisteitä osallistumisesta. Toki toiset jo antavatkin, Keltto toteaa.

– Jos vanhojentansseista saa kurssin, mielestäni se pitäisi saada silloinkin, jos tekee tietyn tuntimäärän vapaaehtoistyötä ja on mukana järjestötoiminnassa, hän lisää.

Jäntin mukaan lauantain tapahtumassa oli aito tilaisuus kohtaamiselle.

– Välillä saattaa tuntua siltä, että eläisimme nuorten kanssa eri maailmassa ja puhuisimme eri kieltä. Yhteisymmärrys syntyy asioita yhdessä tekemällä ja uskon, että yhteinen sävel löytyy, sillä meille kaikille on tärkeää ihmisen hyvinvointi.

Raija Koivisto