Nostalginen Ritz herää henkiin

Vuonna 1952 ovensa ensimmäistä kertaa yleisölle avannut Kino Ritz palaa jälleen elokuvateatteriksi. Viikoittain pyörivät sunnuntainäytökset tarjoavat elokuvanautintoja sekä lapsille että aikuisille.

– Elokuvat poikkeavat totutusta Hollywoodin valtavirrasta. Haluamme tarjota kaupunkilaisille myös eurooppalaista tuotantoa, sanoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Jan Lindholm.

Ritz taipuu moneksi. Kirkkopuistikko 22:ssa sijaitsevassa nostalgisessa Ritzissä monimuotoista kulttuuritoimintaa harjoittaa vuonna 2008 perustettu Kulturskafferiet ry. Voittoa tavoittelemattoman aatteellisen yhdistyksen tavoitteena on luoda kohtauspaikka kulttuurin eri aloille.

Hienostuneesti vanhaa aikaa henkivä elokuvateatteri toimiikin tiloina monenlaisille tapahtumille: Ritzissä järjestetään konsertteja, näyttelyjä, kahvilatoimintaa ja kaikkea siltä väliltä.

– Meille voi vapaasti esittää toiveita artisteista tai elokuvista. Ritziä voi vuokrata myös yksityiskäyttöön. Haluamme vastata yleisön kysyntään, toteaa Lindholm.

Huhtikuussa Ritzin valloittaa Viva la Burlesque! -tapahtuma, joka antaa paikallisille teatterialan osaajille tilaisuuden tulla lavalle. Kulttuurinohjaaja-tanssintuottaja Tanja Karppi arvostaa Ritzin positiivista ja innostavaa yhteistyösuuntausta.

– Ritz on todella autenttinen 50-lukua edustava tila. Kaksitasoinen lava, nouseva katsomo ja ihana, erilaista tunnelmaa tarjoava kahvila mahdollistavat luomaan uusia, jatkuvia kulttuuritapahtumia kaupunkiin.

Kulttuuri yli kielimuurin. Ritzin kolmannessa kerroksessa sijaitsevaan taidegalleriaan pääsee tutustumaan paikan aukioloaikoina. Helmikuun ajan näyttelyssä on kahden opiskelijan, Vera Anttilan ja Linnea Storsvedin, elämän hyvistä ja huonoista hetkistä kertovia teoksia.

– Teemme yhteistyötä esimerkiksi korkeakoulujen kanssa. Kuukausittain vaihtuville paikallisille taiteilijoille, valokuvaajille ja muotoilijoille Ritz antaa paikan esitellä omia töitään.

Vasa Arbiksen kevätkaudella Ritzin leppoisassa ympäristössä toimii myös kielikahvila. Ryhmissä, joihin voi vielä ilmoittautua, harjoitellaan suullista kielitaitoa kahdeksassa eri kielessä. Niin ikään Lindholm haluaa rikkoa kaupungin kielimuuria.

– Vaasan kulttuurinäyttämö Skafferiet at Ritzin kevääseen mahtuu paljon sekä suomen- että ruotsinkielistä ohjelmaa. Bluesia, komiikkaa ja seminaareja – tapahtumien ja kielten kirjo on laaja.

– Tavoitteena on tehdä Ritzistä jälleen elävä paikka, jonne yleisö löytää ja jossa tapahtuu joka viikko.

Lisätietoja Ritzin toiminnasta on osoitteessa www.ritz.fi. Artisti- tai elokuvaehdotuksia voi lähettää osoitteeseen skafferiet@ritz.fi.

Raija Koivisto

>>>>>>> Stashed changes