Norppatoiminnassa opitaan taitaviksi liikkujiksi vedessä

Norpat valloittivat Vaasan uimahallin sunnuntaina – kyse oli siis snorkkelisukelluksesta.

Vaasan urheilusukellusseura Delfin ry järjestää 7–15-vuotiaille lapsille sukellukseen sekä merellä liikkumiseen ja olemiseen suunnattua harrastustoimintaa.

Norppien ohjaajavastaava Jenni Paavola kuvailee harrastusta hauskaksi ja hyödylliseksi lapsille. Harrastukseen kuuluu esimerkiksi erilaisia uimatyylejä, räpylöiden ja maskin käyttöä, snorkkelisukellusta ja siihen liittyviä erilaisia tekniikoita, hengenpelastusta ja elvytystä, solmuja, merellä liikkumista aina ilmansuunnista merimerkkeihin sekä tietoa meressä elävistä kaloista ja kasveista.

– Tämä on erittäin monipuolinen harrastus. Jokaisissa treeneissä on erilainen teema ja siihen liittyen erilaisia harjoituksia, Paavola kertoo.

Tunnustusta seuralle. Norppatoimintaa järjestetään ympäri Suomen monissa sukellusseuroissa. Sukeltajaliitto valitsi Vaasan Delfin ry:n vuoden norppaseuraksi 2016. Tunnustusta saatiin norppien ja norppaohjaajien määrän moninkertaistumisesta seurassa.

Norppatoimintaa on aikaisemminkin ollut Vaasassa vuosien ajan, mutta kolme vuotta sitten toiminta aloitettiin uudelleen. Siinä sivussa ohjaajien määrä on lisääntynyt ja ryhmät kasvaneet.

– Norppatoiminta on hyvää mieltä tuottava harrastus, ja mukana olevat ohjaajat ovat taitavia, omistautuneita ja idearikkaita. Meillä on aivan huipputiimi: Hommat sujuvat, ja puhallamme yhteen hiileen, Paavola kertoo.

Ujoille ja vilkkaille. Vaasassa toiminta on kaksikielistä, ja mukana on jo noin 40 lasta. Paavolan mukaan harrastajina on erilaisia lapsia, joista jokainen saa rauhassa omaan tahtiinsa kehittyä ja oppia. Lapsen uimataito on kuitenkin ehdoton vaatimus mukaan pääsemiselle.

– Jos haluaa mukaan, pitää osata uida ja olla vähintään 7-vuotias. Me opetamme täällä uimatyylejä, mutta emme uimaan. Lapsen pitää osata uida vähintään 50 metriä hyvin.

Paavolan mukaan uusilla harrastajilla on mielenkiinto pysynyt niin hyvin, että norpilla on erittäin pieni lopettamisprosentti. Norpan täytettyä 15 vuotta tämä voi jatkaa laitesukelluskurssille sekä apuohjaajaksi.

Paavola sanoo ohjaajien kannustavan ja rohkaisevan lapsia yrittämään parhaansa ja painottaa, ettei norppatoiminta ole kilpailulaji.

– Kehitys on huimaa, kun verrataan syksyn lähtötilannetta uusien norppien kanssa siihen, mitä he keväällä osaavat. Vesi on todella rauhoittava elementti, joten myös vilkkaampi lapsi sopii joukkoon.

Uusien norppien seuraava ilmoittautuminen alkaa 14. elokuuta. Ilmoittautumiset lähetetään sähköpostiin delfin.norpat@gmail.com. Lisätietoa voi käydä lukemassa sukellusseuran nettisivuilta www.delfiinit.com.

Emilia Kovanen

>>>>>>> Stashed changes