Uutiset

Neuloja ei näe tylsää päivää

Sari Nordlund ja Johanna Wallius järjestävät NEULOVAasa-neuletapaamisen nyt toista kertaa. Kuntsin modernin taiteen museossa neulotaan yhdessä lauantaina kello yhdestätoista kello neljään. Samalla museossa vietetään ilmaispäivää. Kuva: Anna-Leena Ekroos
  • Vaasa

Lauantaina Kuntsin modernin taiteen museon kahvilassa kilisevät kahvikuppien ohella neulepuikot. NEULOVAasa-tapahtuma kutsuu yhteen kaikki kutomisesta kiinnostuneet.

– Toivottavasti on hyvä sää ja saamme museon terassin täyteen neulojia, tapahtuman järjestäjät Johanna Wallius ja Sari Nordlund sanovat.

Miltä merino tuntuu? Neulojien lisäksi paikalla on myös lankamyyjiä. Nordlundin ja Walliuksen mukaan lankojen hypistely on paitsi mukavaa, myös hyödyllistä.

– Siinä saa tuntuman, onko lanka karheaa vai pehmeää. Saa kokeilla, miltä tuntuu merino- ja miltä alpakkalanka. Niitä voi tilata netistä, mutta näytöllä värit voivat vääristyä, eikä niihin saa tuntumaa.

NEULOVAasa järjestetään naisten mukaan nyt toista kertaa. Ensimmäistä kertaa yhdessä neulottiin helmikuussa.

Nordlundin ja Walliuksen mukaan erilaiset neulomiseen liittyvät tapahtumat, kuten neuleleirit ja retriitit ovat suurta muotia maailmalla.

– Halusimme järjestää Vaasaan jotain vastaavaa, mutta pienemmässä muodossa.

Tapahtuman suosio yllätti järjestäjät.

– Ajattelimme, että kävijät juovat kupin kahvia ja lähtevät, mutta todella moni viihtyi paikalla alusta loppuun asti.

Neulomisharrastuksen suosio näkyy luonnollisesti myös lankatarjonnassa. Nykyään on paljon pienyrittäjiä, jotka kasvi- ja käsinvärjäävät lankansa.

– Langan alkuperä kiinnostaa ostajia.

Pieniä ihmeitä kahdella puikolla. Käsinvärjätyt langat ovat teemana myös lauantaina. Trendikkäitä lankoja ovat tällä hetkellä erilaiset efektilangat, kuten väripilkutetut speckled-langat. Myös pörröinen mohair on tulossa takaisin.

– Villasukissa on nyt glitteriä, Nordlund vinkkaa.

Johanna Walliuksen neulomisinnostus virisi seitsemisen vuotta sitten.

– Olin lasteni kanssa kotona. Kun he menivät nukkumaan, ihmettelin, mitä tekisin. Aloin neuloa ja se vei mukanaan.

Sari Nordlund ei oppinut kouluaikanaan sukan kutomista.

– Opettelin sen myöhemmin itse. Opiskeluaikoina neuloin junamatkat Pohjanmaalta Helsinkiin ja takaisin. Kutimet heiluivat myös luennoilla.

Johanna Wallius piti aiemmin neuleblogia. Nykyisin hänellä on oma Nonnu Neuloja -niminen YouTube -kanava ja podcast.

Myös Sari Norlundilla on oma Youtubekanava ja podcast. Lisäksi hän suunnittelee neuleohjeita.

Yhteisöllistä toimintaa. Sosiaalinen media ja blogimaailma ovat tehneet neulomisesta yhä enemmän yhteisöllistä toimintaa.

Neulomisharrastuksesta alkoi myös Walliuksen ja Nordlundin ystävyys ja yhteistyö.

– Neulojalla ei ole koskaan tylsää. Aina on uutta opittavaa ja aina voi kehittyä. Mahdollisuudet ovat rajattomat, Wallius sanoo.

– Neulominen on hyvin inspiroivaa. Esimerkiksi Raverly-sivustolta on kiva katsella, mitä muut ovat saaneet aikaan ja inspiroitua siitä, Nordlund lisää.

Miehiä ei Walliuksen ja Nordlundin mukaan juuri näy neulepiireissä. Heidän lähipiiristään kuitenkin löytyy innostusta. Wallius kertoo miesystävänsä harrastaneen neulomista kohta vuoden verran.

– Mieheni kerii minulle lankakerät, mutta ei neulo itse. Kolmevuotias poikani on innostunut langoista ja aion opettaa hänet neulomaan, Nordlund puolestaan sanoo.

Anna-Leena Ekroos

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka