Uutiset

Näyttely elävöittää Palosaaren historian

Rakennustutkija Outi Orhasen ja maakuntamuseotutkija Kaj Höglundin mukaan Palosaaresta on olemassa valtavasti mielenkiintoista materiaalia. Vaasan taidehallin näyttely on avoinna 3.3. asti. Kuva: Raija Koivisto
  • Vaasa

Vaasan taidehallissa avautui lauantaina uusi näyttely Pariisi, Lontoo, Präntöö. Maaliskuulle saakka avoinna oleva näyttely kuvaa Palosaaren vaiherikasta historiaa sekä tuttujen ja tuntemattomien palosaarelaisten elämää.

Näyttelyssä on esillä paljon kuvia, karttoja ja taidetta. Vitriineissä näytillä olevat Vaasan Saippuatehtaan joulukuusen kynttilälaatikot ja Vaasan puuvillatehtaan ompelulankapaketit johdattavat kävijät menneiden aikojen muistoihin.

– Palosaaresta on olemassa valtavasti mielenkiintoista materiaalia, jota löytyi arkistoista, kirjastoista ja yksityisten ihmisten kokoelmista. Myös Peter Ehrströmin kirja Brändö - en stadsdel med själ on ollut hyvä lähde, rakennustutkija Outi Orhanen kertoo.

Tavallisten ihmisten elämää

Maakuntamuseotutkija Kaj Höglundin mukaan Palosaari on ollut hämmästyttävän omavarainen muun muassa työpaikkojen, koulujen ja palvelujen suhteen.

– Palosaari eli Präntöö on ollut ja on edelleen ikään kuin oma kaupunkinsa Vaasan keskellä, etenkin palosaarelaisten mielestä. Keskeisellä sijalla näyttelyssä on tavallisten ihmisten elämänmeno, Höglund kuvailee.

Monipuolisen teollisuuden myötä alue oli tunnettu pitkään työväen kaupunginosana.

– Palosaarella yhdistyi kuitenkin monien yhteiskuntaluokkien elämä. Asumista rakennettiin työväelle, mutta täällä asuivat myös herrat ja mestarit, Orhanen sanoo.

– Kun Palosaaren suurin työnantaja Finlayson lopetti vuonna 1980, alue on muuttunut opiskelijoiden kaupunginosaksi. Näyttely on heille hyvä tilaisuus päästä tutustumaan kaupunginosaan, jonka koulutuksen historia juontaa juurensa 1860-luvulle asti, hän jatkaa.

Yllättävät tarinat

Näyttely tuo näkyväksi monia mielenkiintoisia ja yllättäviäkin asioita Palosaaresta, joka vielä vuosikymmeniä sitten oli metsäinen ja avara kaupunginosa. Alueesta halutaan nostaa esiin asioita, joita ihmiset eivät ehkä tiedä tai enää muista.

– Jos Viljo Revellin 1960-luvulla tekemät suunnitelmat vesitornista olisivat toteutuneet, Palosaaren jääkaukalon paikalla olisi tänä päivänä erityinen maamerkki. Sen osaksi oli suunniteltu 250 hengen ravintolakin, Höglund kertoo.

Palosaaren elävä historia kuuluu myös ihmisten puheissa ja tarinoissa.

– Kivi taskuun, kaulukset pystyyn ja Präntöölle on yksi tunnetuimmista sanonnoista, joka kuvaa hyvin alueen henkeä. Kaupunginosalla oli oma poliisikin, Lauri Minni, jonka kerrotaan hoitaneen useimmiten alkoholin vuoksi sivuraiteille joutuneita henkilöitä kaduilta kotiin.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka